El dilluns 8 d’octubre, se celebrarà a Andorra la trobada anyal de l’Observatori d’Arxius i Televisions Locals coincidint amb el desè aniversari de la seva creació.

La trobada, que agruparà uns 30 professionals dels arxius i dels arxius de televisió d’Andorra i d’arreu de Catalunya, servirà per debatre i plantejar els nous reptes actuals que ha d’afrontar aquest sector, entre ells, tecnològics, de gestió dels continguts, de descripció i identificació dels documents, de la seva tria i selecció.

L’Observatori d’Arxius i Televisions Locals es va crear l’any 2007 a partir de la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Girona, la Xarxa Audiovisual Local de la Diputació de Barcelona, l’Associació d’Arxivers de Catalunya i l’Arxiu Nacional d’Andorra amb la missió de tractar aspectes vinculats a la conservació i la gestió de la documentació audiovisual produïda o conservada en aquestes institucions. En aquest sentit, l’objectiu de l’Observatori és contribuir a la millora de les pràctiques arxivístiques aplicades a la conservació i a la gestió de la documentació audiovisual procedent de les televisions. Aquest òrgan és vigilant,

posar en comú i, en la mesura que sigui possible, proposa solucions i pren decisions per millorar la conservació i la gestió dels arxius de les televisions (tant els que es custodien en les mateixes TV com en els arxius públics).

Després dels 10 anys de la seva creació, els àmbits de la producció i del consum audiovisual han evolucionat molt, de la mateixa que l’entorn digital i la irrupció de les xarxes socials en els mitjans han modificat substancialment l’escenari actual.

Aquests canvis han propiciat, per una banda, que les televisions com a empresa s’hagin hagut de replantejar els mètodes d’arxivar. D’altra banda, als arxius han de fer front a nous reptes com a garants de la conservació de la documentació audiovisual. Per aquest motiu la coordinació entre els professionals de diferents arxius i de les televisions ha estat constant al llarg d’aquesta 1a dècada de funcionament de l’observatori, que, tot i tenir funcions molt diferents, comparteixen els mateixos objectius en la gestió i la conservació de la informació audiovisual. La conservació, la descripció, el tractament tècnic i també la possible eliminació han estat temes estratègics en el grup, que s’han anat tractant durant tots aquests anys.

En la trobada del 8 d’octubre a Andorra, al llarg del matí s’abordaran qüestions relacionades amb el tractament dels documents audiovisuals per a les televisions, els formats i metadades tècniques i descriptives, i la nova televisió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada