consellEls propers dies 25 i 26 de setembre, el Consell General acollirà la 9ena Conferència de Presidents de Parlament dels Petits Estats d’Europa que tindrà lloc al nou edifici del Consell General.

Cada any la Conferència reuneix els presidents de parlament dels petits estats d’Europa a un dels països que en formen part. Andorra tanca la primera ronda, que va començar el 2006 per una iniciativa de Mònaco que fou secundada per tots els altres petits estats, Andorra, Islàndia, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, San Marino i Xipre. L’any següent, el 2007, s’hi va afegir Montenegro que havia assolit la condició d’estat arran de la separació de la federació amb Sèrbia.

Portats pels presidents de parlament, els debats mantinguts en cada ocasió han afavorit el coneixement mutu i l’intercanvi d’idees sobre les pràctiques de cada estat sobre determinades matèries que es proposen en cada conferència. De caràcter informal, aquesta reunió esdevé un espai per desenvolupar una relació entre els caps de la institució representativa nacional d’estats que, dins de la seva diversitat, comparteixen problemàtiques molt similars. Entre d’altres, aspectes relacionats amb l’economia, les finances, la nacionalitat, la seguretat o la immigració han centrat alguns dels debats d’aquesta sèrie de, fins ara, vuit reunions.

La Conferència té assegurada la continuïtat en una nova ronda que reprendrà el Consell Nacional de Mònaco, que l’acollirà el 2015.

En el decurs de les reunions celebrades fins a la convocatòria andorrana, la reunió regular dels presidents de parlament ha estat l’ocasió per debatre, des de diversos aspectes, la situació dels estats que compten amb una població inferior a un milió d’habitants davant dels reptes que s’imposen en el context europeu. Les circumstàncies històriques, els recursos, les institucions i les condicions econòmiques i, fins i tot, demogràfiques fan palesa una gran diversitat de característiques i d’especificitats dels petits estats.

A l’edició d’Andorra, està confirmada la presència de representants dels parlaments de tots els països que debatran els tres temes següents:

Tema 1. Aspectes d’actualitat i perspectives en els parlaments dels petits estats d’Europa. Aquest tema comptarà amb la presentació del Dr. Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona

Tema 2. La sortida de la crisi en els petits estats: criteris, polítiques i resultats. El tema serà presentat pel Dr. Francesc Granell, catedràtic d’Economia Aplicada (Organització Econòmica Internacional) a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona

Tema 3. Aportació dels petits estats a la governança democràtica. Exposició general pel Dr. Jordi Capo, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

A més del programa de contingut, aquesta Conferència serà motiu per fer una vista a les valls d’Andorra i mostrar alguns exemples de patrimoni cultural i natural i el desenvolupament social i econòmic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada