Andoflora es viurà com una gran festa de celebració, amb espectacles i exposicions commemoratives

Un homenatge als impulsors d’Andoflora i a tots els que han contribuït a la seva consolidació donarà el tret de sortida a la 20a edició de la fira mercat de la planta i la flor, que s’inaugura aquest divendres, 24 de maig, a les 12 h. “Volem que enguany Andoflora es visqui com una autèntica festa d’aniversari, amb tots els elements d’una gran celebració i amb un reconeixement a tots els que han cregut en aquest projecte”, remarca el cònsol major, David Baró. Durant l’acte inaugural també hi haurà una performance creada especialment per l’ocasió per la companyia Líquid Dansa, que es podrà veure durant els tres dies de la fira. I l’acte s’arrodonirà amb un tast de canapès florals i maridatge de vins a càrrec del Restaurant Xixerella.

De nou, la fira estarà instal•lada a la plaça de les Fontetes, amb les típiques casetes de fusta que simulen un petit poblet. Hi haurà una vintena d’expositors de floristeria, jardineria, paisatgisme i alimentació. “Intentem que els estands siguin cada cop més diversificats, sempre dins l’univers de la flor i la planta”, assenyalava la consellera de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Jael Pozo.

Andoflora es viurà a tot el centre de la vila, ja que hi haurà exposicions a la plaça del Quart i un recorregut per diferents racons urbans guarnits amb art floral. Aquesta ruta floral es farà a la plaça de l’Església, la plaça del Pi i el camí de l’Església i dissabte el matí hi haurà una visita guiada amb l’artista Francesc Porras, de l’Escola d’Art Floral de Catalunya i col·laborador de l’Escola de Jardineria de la Massana. Justament, el joves del CVN també participaran en l’ornamentació d’aquests espais.

“Hi haurà moments emocionants, com l’espectacle teatral commemoratiu de la vintena edició o la presentació de la cançó del Comapedrosa”, ha explicat la consellera. També hi haurà una exposició de la trajectòria de la fira a través de les opinions dels seus protagonistes.

Andoflora no és només un punt de venda de plantes sinó també de difusió i aprenentatge. Per això, la plaça del Quart acollirà una impressionant exposició, amb fotografies de Jaume Riba, sobre la flora autòctona del país. D’altra banda, també s’ha programat una exposició didàctica sobre les espècies per descobrir les seves característiques i usos.

Pel que fa a les demostracions, n’hi haurà de composicions i de gastronomia florals. També s’han programat diversos tallers per als nens, que aprendran a decorar galetes en forma de flor, a confeccionar una flor de feltre, a decorar la seva samarreta amb motius primaverals o a tenir cura d’un hortet.

La part més cultural contempla la presentació del llibre “Espais efímers”, amb la lectura de diversos fragments del volum, l’actuació de la Grossband i de l’Esbart de les Valls del Nord i conta contes infantils.

A més, tothom es podrà emportar un record d’aquests 20 anys en forma de fotografia, ja que s’instal·larà un photocall amb un gran pastís d’aniversari. Tothom que vulgui podrà enviar les seves fotografies a andoflora@lamassana.ad. Els actors de Somhiteatre animaran als assistents a fer-se fotos i es barrejaran entre el públic d’Andoflora per sorprendre’ls amb el seu espectacle d’animació.

L’ambient d’Andoflora es respirarà a tota la Massana ja que els comerciants participen de nou al concurs d’aparadors. Enguany el lema, com no podia ser d’una altra manera: els 20 anys d’Andoflora.

A més, aquest any hi haurà Ràdio Andoflora, a càrrec dels joves del Punt 400. Els nois i noies del centre jove també col·laboren amb la fira ajudant als compradors a portar les plantes al seu cotxe, a més d’organitzar un taller de maquillatge de flors.

“L’èxit d’Andoflora és la col·laboració dels comerciants, entitats i associacions que s’impliquen amb la feina que realitzen els diferents departaments del Comú”, assegurava la consellera Jael Pozo. El cònsol ha afegit que gràcies a aquest esforç conjunt “continuem endavant amb el nostre lema de fer més amb menys”.

(Foto: Comú de la Massana)