Com cada mes de maig, la Massana s’engalana per rebre el mercat de la planta i la flor. Andoflora va néixer l’any 1993 no només com una fira anual sinó també per situar la Massana com a parròquia de les flors, com explicava Trini Casadevall, que hi ha participat des dels inicis.

Després de 25 anys, Andoflora ja s’ha convertit en una referència dins el calendari d’activitats del país. “El repte és la renovació constant i que cada edició sigui única, amb una  programació que la defineixi i li doni personalitat”, segons  la consellera de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Jael Pozo, que ha explicat que “en aquesta vint-i-cinquena edició volem convidar els nostres visitants a viure un món de sensacions”. Per això, totes les accions estan relacionades amb els sentits.

Una de les novetats és la creació del perfum d’Andoflora, elaborat per una empresa del país, en base a les idees que volia transmetre el comú. El creador olfactiu, Sergi González, defineix la fragància com “jove, floral i enigmàtica, perquè cada nota va sumant per donar coherència al que volem transmetre, que és la frescor i la renovació constant d’Andoflora”. El perfum s’ha elaborat amb divuit essències i estarà a la venda a l’oficina de Turisme a un preu de cinc euros. A més, també es podrà olorar en una exposició d’olors, concebuda per jugar i posar a prova el sentit de l’olfacte. També hi haurà un altre taller, per al públic familiar, centrat en el sentit del tacte, consistent en endevinar diferents elements relacionats amb la natura.

Una altra de les gran novetats d’aquesta vint-i-cinquena edició serà la presentació de la sardana Comapedrosa, amb música de Josep Casadevall i Costa, i lletra de la seva filla, Trini Casadevall Medrano. La sardana serà interpretada per les corals de la Massana, les Orenetes i sant Antoni. El sentit de la oïda també serà present en moltes altres actuacions, com el cor de Rock d’Encamp, l’Escola Líquid Dansa, l’Andorra Gospel Cor, l’APA de l’escola Francesa i també un concert de Lady Scarlet and Doc, que ens portarà temes clàssics americans.

El sentit de la vista també és fonamental a Andoflora, ja que tota la Massana s’omple de flors. A més, s’organitza de nou el concurs d’instal·lacions urbanes, amb la participació de cinc floristeries que faran les seves creacions en cinc punts de la parròquia: Tot Natura, a la zona d’accés a la plaça de les Fontetes, Iuca, davant del Palanques, Aqua Nova, a la parada de bus del centre vila, Artiflor, a la plaça del Pi i Lo Florista a les escales d’accés a Josep Rossell. El jurat decidirà quin és el millor muntatge però també podrà votar el públic a través d’unes butlletes que tindrem a l’oficina de turisme. Entre els participants es farà un sorteig i el guanyador s’endurà un regal d’Andoflora. Per primer cop, el guanyador del concurs s’emportarà un premi en metàl·lic.

A més, també hi haurà molts espectacles i tallers: actuacions de Líquid Dansa, una exhibició d’art mukimono, l’espectacle infantil “De quin color és un petó” de l’ENA, una exhibició dels Castellers d’Andorra, que vindran amb els castellers de Montcada, una acció teatral de la Capsa i també l’actuació de l’Esbart Dansaire de les Valls del Nord, que oferirà diferents coreografies amb les flors com a fil conductor.

Finalment, per la part del gust, aquest mateix dijous, el cicle Tast Music dedica un sessió prèvia a Andoflora, amb una Nit Sensorial al restaurant Versió Original, que oferirà un menú sobre el món de les sensacions, mentre que la música anirà a càrrec del grup Samadhi. A més, durant l’acte inaugural d’Andoflora hi haurà una degustació de canapès florals.

De nou, participen a Andoflora vint-i-quatre expositors, el màxim que permet la plaça de les Fontetes. Els participants són: el Pastador, Mat Mun, Arco Irins, Perle, Natturals, Mr. Bricolage, Coses de la Casa, Nina Rosa, Més que Flors, Marta Draps, Quatre Mans, Natural Yanniss, Fred Oh!, Iuca, Tot Natura, Fruits Secs Francesca, Persianes Mazón, Gravats Maite, Lo Florista, Be You, Pocions de Lluna Nova, Aquanova, Event’s Pirineus i Xurreria Santa Anna.

Pozo ha agraït la participació dels vint-i-quatre comerciants, molts dels quals repeteixen en cada edició. “Per nosaltres no són uns simples estands de venda, sinó que són autèntics col·laboradors, que ens proposen activitats, demostracions i tallers”, explica la consellera, que ha posat en relleu que Andoflora és possible gràcies a la implicació de molts col·lectius. També hi prenen part els escolars de la Massana, que divendres al matí, just abans de l’acte inaugural, crearan un mosaic natural amb fruites i verdures. Diumenge, últim dia del mercat, es faran macedònies i sucs amb aquests productes.

Andoflora estarà obert tot el cap de setmana d’11 a 20 h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada