Andbio demana canvis legislatius perquè les empreses de biotecnologia no quedin encallades

andbio

L’Associació de Biotecnologia d’Andorra (Andbio) considera que si la llei no avança, les empreses biotecnològiques andorranes es quedaran encallades i perdran oportunitats. Des del passat Fòrum de Biotecnologia, organitzat per Andbio, hi ha hagut moltíssimes empreses i professionals del món de la biotecnologia que han mostrat interès per instal·lar-se a Andorra; però la manca d’una legislació adaptada a les necessitats actuals els ha fet enrere, segons explica l’entitat en un comunicat.

És per això que Andbio creu que cal urgentment una modificació del codi penal. Aquest primer pas és bàsic per desencallar el progrés científic andorrà. Tot i que la llei de patents ha estat un pas molt important, sense més canvis s’impedeixen els assajos clínics o els testos genètics, dues pràctiques que es porten a terme amb normalitat als països de l’entorn. Ja fa vuit mesos que Andbio es va reunir amb l’executiu amb la voluntat de col·laborar en aquestes modificacions. Cal apropar-se a la legislació europea, però amb reserves, és a dir, aplicar el marc general adaptat a les particularitats del país. El Govern ha tingut en compte aquestes consideracions i també ha buscat assessorament jurídic.

No obstant això, el Comitè Nacional de Bioètica no ha fet cap pronunciament sobre cap qüestió. Ja fa més d’un any de la seva posada en marxa i no han publicat cap memòria, tal com està establert a l’article 18 dels seus estatuts de funcionament.

Des d’aquest organisme s’havia de treballar sobre l’adopció del Conveni d’Oviedo, un text que al nostre entendre queda desfasat, ja que la pròpia pràctica clínica ha establert els criteris referents a l’atenció i drets dels pacients. Cal anar més enllà d’aquest text i també cal més debat sobre qüestions d’actualitat com ho són altres aspectes de la genètica.

El compromís d’Andbio amb la divulgació científica

Després del I Fòrum de Biotecnologia, que va servir per posar sobre la taula qüestions molt importants sobre aspectes legislatius i econòmics vinculats al sector, es va decidir que aquest esdeveniment tindria lloc cada dos anys. Això no vol dir que l’activitat s’aturi.

En aquest sentit, estem preparant una nova jornada sobre bioètica que tindrà lloc a la tardor. Estarà oberta a tots els professionals, però també a altres sectors de la població i particulars. Ens agradaria que el Comitè Nacional de Bioètica també hi pogués ser present. L’esdeveniment servirà justament per seguir aportant llum als debats bioètics: la investigació amb cèl·lules mare, els testos genètics, la protecció dels pacients, l’avortament i qualsevol altra qüestió que pugui ser d’interès per als ponents i el públic.

L’altre projecte va dirigit als infants. Es tracta d’introduir la biotecnologia a l’escola. Des d’Andbio hem mantingut diverses reunions amb el ministeri d’Educació i la nostra voluntat seria que aquesta proposta pogués implantar-se de cara al proper curs acadèmic o el següent com a molt tard. Es tracta d’aprendre tot jugant amb un petit kit científic. 

Andbio desenvolupa la seva activitat de forma completament transparent i és per això que posa a la disposició dels usuaris el web www.andbio.org on, a banda del canal de vídeos científics, també hem publicat notícies i altres documents, com la memòria anual.

(Text: Andbio)

TOTES LES NOTÍCIES