El Govern ha aprovat aquest dimecres les modificacions de la Llei de la seguretat social i el reglament de l’accés a l’atenció sanitària pública per impulsar la implementació del metge referent, és a dir, aquell especialista que a partir d’ara el pacient ha de tenir com a referència i que serà el que el derivi als especialistes en cas que ho consideri necessari. La posada en marxa d’aquesta figura suposarà també un seguit de canvis en el sistema de copagament que seran d’aplicació un cop entrin en vigor la modificació de la llei que ha d’aprovar, ara, el Consell General. D’aquesta manera, la cobertura per part de la CASS per a aquelles persones que optin per l’anomenada via d’atenció integrada, és a dir, anant sempre al metge de capçalera, o al pediatra en cas dels menors, perquè derivi a un especialista, gaudiran de la cobertura de la CASS actual tant en els actes com en la visita d’aquests professionals, és a dir, del 75%; amb l’afegit que s’implementarà el tercer pagador, per la qual cosa la persona només haurà de satisfer directament el 25% de l’import i no la totalitat com passa fins ara. En canvi, si es va a un especialista sense passar pel referent, la CASS només reemborsarà el 33% de la visita i el 60% dels actes derivats. Si s’opta per un especialista no convencionat, la cobertura serà del 20% tant en les visites com en els actes derivats.

A la pràctica això suposarà que tots els pacients que vulguin gaudir de la cobertura actual o del reemborsament del 100% hauran de tenir un metge referent que es podrà començar a designar a partir del 17 de setembre, sense que hi hagi, tal com ha comentat el ministre de Salut, Carles Álvarez, cap data límit per fer-ho ja que qui vagi al metge de capçalera en qualsevol moment podrà designar-lo llavors com a metge referent. Optar per aquesta via d’entrada al sistema sanitari suposarà que la persona gaudeixi del règim de tercer pagador, és a dir, que només haurà d’abonar la part que correspon al pacient. Anar al ginecòleg, l’oftalmòleg o l’estomatòleg serà també d’accés lliure, és a dir, que la persona podrà escollir a quin vol anar i la CASS farà la cobertura actual, mentre que per anar a d’altres especialistes caldrà la derivació del metge referent o des d’Urgències. La determinació del metge referent es podrà fer a la seva consulta o directament a les oficines o al web de la CASS i des de Salut preveuen fer una campanya informativa per informar de tots aquests canvis.

En el reglament també s’estableix que la derivació a un professional de fora s’haurà de fer per part d’un especialista del país quan aquesta especialitat no s’ofereixi al país o en casos que es requereixi aquesta intervenció més especialitzada. El metge referent podrà determinar aquesta derivació externa quan hi hagi llistes d’espera de més d’una setmana en casos urgents i d’un mes en consultes ordinàries i també quan només hi hagi un sol especialista al país. No obstant, el reglament determina que les derivacions fetes pel metge referent a professionals de fora del país es podran fer sense valoració prèvia del metge especialista i durant un període de dotze mesos gaudint de la cobertura actual. A més a més, també es determina que aquelles persones que tenen malalties cròniques podran tenir com a metge referent, en lloc del de capçalera, l’especialista que fa el seguiment de la seva patologia.

Sarroca ha manifestat que aquests canvis volen potenciar l’adequació dels recursos a les necessitats reals dels pacients, l’atenció primària i la prevenció, així com una major coordinació entre els diferents professionals i el règim del tercer pagador.

Álvarez ha comentat que la modificació de la llei de la CASS que s’impulsa per fer els canvis en el copagament també s’aprofita per fer d’altres que la CASS havia demanat i que serviran, per exemple, perquè en cas de desacord entre un facultatiu i la comissió de valoració hi hagi un tercer informe d’un tribunal integrat per un metge de la CASS, un especialista i un professional de medicina legal i forense. També es fixa un topall màxim de 30 vegades el salari mínim en el rescabalament en cas d’accident de treball quan sigui considerat falta inexcusable de l’empresari.

El titular de Salut ha destacat que la implantació d’aquest sistema del metge referent suposarà un “canvi d’hàbits” tant dels professionals de la salut com dels usuaris i ha manifestat que els canvis seran progressius i que es volen fer “de la forma menys traumàtica” possible. Per posar en marxa aquests sistema serà important, també, la història clínica compartida perquè els professionals puguin compartir informació. Álvarez ha destacat que s’hi està treballant i que aquest any hauria d’estar en funcionament. També es treballa, ha recordat, en la cartera de serveis i en els canvis de nomenclatura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada