Amplien el Camí dels Bons Homes cap a l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà amb la nova ruta ‘l’Últim càtar’

cami-bons-homesEl Consell Regulador del Camí dels Bons Homes i diferents consells comarcals pirinencs han creat una nova ruta a l’entorn d’aquest itinerari. Es tracta d’una ruta que duu per nom l’Últim càtar i que complementa el mateix camí, ja que n’allarga el recorregut uns 190 quilòmetres. El nou traçat recorre la vida i la captura del darrer càtar conegut, Guilhem Bélibasta, entre Bagà i Tarascon d’Arieja (França) i és una ampliació del projecte del Camí dels Bons Homes cap a terres de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà. La nova proposta s’ha presentat aquesta setmana al Palau Robert de Barcelona.

Per tal de realitzar aquest nou traçat, s’ha agafat la figura històrica de Guilhem Bélibasta, que és l’últim càtar occità documentat, i que va ser capturat a Tírvia (Pallars Sobirà) l’any 1321 després d’un llarg trajecte per Catalunya. Tal com ha explicat el tècnic de cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Carles Gascón, ‘a partir d’aquesta figura vam plantejar la possibilitat de fer una mena de bucle: partint de l’itinerari existent que transcorre sobretot per la Cerdanya i el Berguedà, es va voler allargar cap a les comarques de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, i fer que es tornés a trobar amb el camí original, ja a l’Arieja’.

Aquesta nova proposta, doncs, permetrà completar algunes mancances que presentava l’actual camí, ja que fins ara es deixaven apartats els grans centres de referència del catarisme al sud del Pirineu. Un d’ells, segons explica el mateix Gascón, és el poble de Josa de Cadí, a l’Alt Urgell, i l’altre i més important és Castellbò, a la mateixa comarca. Totes dues poblacions han quedat incloses en aquesta nou traçat.

Aquesta nova ruta té una doble finalitat. D’una banda pretén ser un element de difusió històrica que doni a conèixer la figura de Guilhem de Bélibasta i de l’altra vol convertir-se en un nou dinamitzador a nivell turístic i econòmic dels pobles per on passa. És per això que tant des del Consell Regulador del Camí dels Bons Homes com des dels consells comarcals impulsors, ja se n’ha començat a fer difusió, i s’han posat les bases per tal que el camí es vagi mantenint en bones condicions i tothom qui ho vulgui el pugui seguir. A més, el traçat passa pel territori dels Parcs Naturals del Cadí-Moixeró i de l’Alt Pirineu, de manera que es vol complementar l’oferta gastronòmica i cultural local, amb l’atractiu paisatgístic i natural de la zona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.