Álvarez Marfany espera tancar el pacte d’Estat sobre salut a la tardor i que el suport sigui ampli

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha comparegut aquest dilluns al davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per exposar les línies que es volen impulsar en el nou model sanitari i fer de manera formal la proposta de pacte d’Estat als diferents grups parlamentaris. El ministre ha explicat que aquesta setmana farà arribar un esborrany de pacte als consellers generals amb la intenció que el puguin analitzar i de cara a la tardor es pugui concretar. De fet, el titular de Salut ha posat en relleu que ha exposat als consellers unes “línies clares” del model sanitari i que ara la voluntat és “anar per feina” amb el major nombre de persones involucrades, per la qual cosa espera que hi hagi aquest suport dels diferents grups parlamentaris, des d’on s’ha posat en relleu que esperen a veure aquest esborrany per decidir el seu suport si bé s’han mostrat predisposats a prendre-hi part si l’objectiu final és la qualitat i l’eficiència del sistema. Entre les línies presentades per Álvarez Marfany hi ha l’aposta per la prevenció amb programes específics per treballar la cronicitat, per un metge de capçalera referent que derivi el pacient als diferents especialistes, la cartera de serveis i la història clínica compartida, la regulació de la implantació dels professionals o la creació d’una comissió mixta entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el Ministeri de Salut.

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha exposat al davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient les línies bàsiques del nou model sanitari que es volen impulsar i, d’aquesta manera, ha formalitzat la proposta de pacte d’Estat als diferents grups parlamentaris. El titular de Salut ha destacat que espera que a la tardor es pugui tancar aquest pacte després que els consellers puguin analitzar l’esborrany que els farà arribar aquesta mateixa setmana i ha remarcat la voluntat que el suport pugui ser majoritari ja que ha manifestat que ha volgut transmetre les “línies clares” del que es vol impulsar i que, per tant, espera que “quanta més gent hi hagi involucrada, millor” per poder començar ja a concretar accions.

Des de l’oposició han rebut aquesta oferta formal a l’espera de veure quin és el contingut d’aquest esborrany per decidir si finalment donen o no suport a aquest pacte i s’hi han mostrat favorables sempre que l’objectiu sigui la qualitat i l’eficiència del sistema. D’aquesta manera, la consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, ha destacat que si el que s’espera d’ells és que hi hagi un treball “constructiu” s’hi sumaran, tot i que no els necessiten, ha dit, i ha manifestat que tothom el que pretén és el que sistema funcioni sota les premisses que sigui “eficient i de qualitat”. De totes manera, ha destacat que en la compareixença d’aquest dilluns haurien volgut que hi hagués “més concreció” per part del ministre en les accions anunciades i que caldrà veure quin paper es vol que hi desenvolupin, tenint en compte el paper legislatiu del Consell General. També la consellera de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, ha manifestat que li hagués agradat un major detall si bé ha manifestat que ells sempre estan oberts a prendre part “en taules de treball o treball en equip”. Per això, si creuen que el treball que es planteja és “seriós” i no consisteix a seure a una taula per “donar voltes” donaran suport a aquesta proposta, tot i que també han avançat que la seva “línia vermella” serà que “no hi hagi retallades”.

D’altra banda, la consellera general liberal Carine Montaner ha destacat que les línies “ja fa temps que estan marcades” i ha lamentat que des del 2010 “no s’ha fet gran cosa”, per la qual cosa espera que el Govern, “que és qui pot fer i actuar”, comenci a plasmar certes accions. A l’últim, el president de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, Carles Jordana, ha destacat el fet que aquest pacte d’Estat és “important per la reforma sanitària” i que per tant estan “ansiosos” que comenci a plasmar-se la feina.

Álvarez Marfany ha reiterat la voluntat que els consellers se sumin al pacte, si bé ha manifestat que la reforma sanitària tirarà endavant sota unes premisses bàsiques per aconseguir un sistema de qualitat, eficient i que sigui sostenible. Així, es vol donar un impuls al metge referent, de tal manera que sigui el de capçalera qui derivi el pacient a l’especialista, si bé algunes especialitats seran d’accés directe, com oftalmologia; es mantindrà, de manera paral·lela, el sistema de lliure elecció actual però es penalitzarà amb un major cost per al pacient. Altra de les línies és regular la implantació dels professionals sanitaris a través d’un sistema d’acreditació. També es pretén apostar per la prevenció, amb una especial atenció a les malalties cròniques com la diabetis, que de fet serà el primer dels programes que es posaran en marxa després de la prova pilot que ara ja s’ha analitzat. Altre dels objectius és crear una comissió mixta entre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el Ministeri perque hi hagi una major coordinació i control. També es vol donar un impuls definitiu a la cartera de serveis i la història clínica compartida.

El ministre també ha presentat als consellers el calendari d’alguna de les accions i, d’aquesta manera, es vol tramitar aquesta tardor la llei de drets i deures i història clínica compartida.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.