El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha manifestat que no comparteix amb els empresaris crítics la voluntat d’aturar el projecte de l’IRPF per la necessitat de comptar amb aquesta figura impositiva per poder signar els CDI. Així de clar s’ha mostrat Altimir en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA en què ha afegit que sí que comparteix la resta de punts que conté el manifest dels empresaris, com la reforma de l’administració o la regulació de les transferències i competències dels comuns.

Xavier Altimir ha explicat que des de la CEA comparteixen la gran majoria de punts que conté el manifest que li han fet arribar els empresaris crítics. Però ha indicat que no estan d’acord en aturar el procés del projecte de l’IRPF al Consell General.

En aquest sentit, Altimir ha assenyalat que ‘la prioritat’ de la CEA és negociar els CDI perquè són necessaris per a moltes empreses dels país i ‘si això passa per tenir la figura de l’IRPF perquè sinó ningú no voldrà signar els convenis, ho hem d’acceptar’. De tota manera, ha avançat que estan preparant un document, que lliuraran al ministre de Finances i al Consell General, en què fan algunes apreciacions sobre l’IRPF que esperen que siguin tingudes en compte.

Altimir ha reconegut que la CEA, des d’un primer moment, es va posicionar en contra de l’IRPF per la pèrdua de competitivitat que podia suposar de cara al tipus d’empreses que es vol atraure, ja que ‘Andorra és un lloc molt atractiu per venir’. En aquest sentit, ha afegit que amb el nou import ‘ho continuarà sent’ però menys.

Deixant de banda la qüestió de l’IRPF, el president de la CEA ha manifestat que comparteixen al 100% altres punts que apareixen al manifest dels empresaris crítics, com la necessitat de reformar l’administració o la regulació de les transferències i competències amb els comuns, i ha recordat que aquests punts ja constaven al document Andorra té futur que van elaborar conjuntament amb l’EFA i la Cambra de Comerç. En aquest sentit, Altimir ha indicat que hi ha punts que no s’estan afrontant bé, com la reforma de la CASS.

Pel que fa a la CASS, Altimir ha manifestat que el que no pot ser és que ‘en cinc anys s’hagi passat d’una CASS sostenible a insostenible’, una situació provocada per la reforma de la llei actual, aprovada per unanimitat i que va ser ‘nefasta’. I en aquest sentit, Xavier Altimir considera que ara es torna amb la mateixa llei ‘que ha comportat un forat’ i s’intenta ‘apedaçar’ per tirar endavant una temporada més.

Per aquest motiu, el president de la CEA creu que ‘la llei s’haurà d’afrontar de manera més important’ i en la seva opinió personal, els ciutadans s’hauran d’acostumar al fet que les prestacions i el sistema sanitari ja no seran el mateix perquè no es podrà mantenir. El que cal, segons Altimir, és mirar el que s’està gastant i el que es pot gastar i, si de cas, després parlar de l’augment de les cotitzacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada