Almeria

Dades
La ciutat d’Almeria, al sud-est d’ Andalusia, compta amb més de 194.000 habitants i disposa d’una superfície de prop de 300 km2.

Clima
Les temperatures a Almeria són suaus i càlides durant tot l’any. Es tracta d’una de les ciutats europees amb més hores de sol a l’any i una mitjana de gairebé 3.000.

Toponínima
L’origen etimològic d’Almeria, probablement provingui de l’àrab al-Miraya, que significa ‘mirador’ o ‘torre vigia’.

Cuina
El peix i el marisc són aliments típics de la gastronomia d’Almeria.. La rebosteria és clarament d’ascendència morisca: biscotxos de dàtils, “soplillos”, “roscos”, També cal esmentar el caldo colorao, la sopa moruna, el ‘ajoblanco’, entre d’altres.

Compres
A la popularment coneguda com la “calle de las Tiendas es concentren els comerços més típics de la ciutat, alguns d’ells amb una antiguitat centenària. També cal fer esment dels mercats ambulants: el dimarts a l’Av. del Mediterráneo; els divendres al voltant de la plaça de toros; els dissabtes al recinte firal i els diumenges a l’esplanada de l’aeroport.

Aeroport
Almeria compta amb aeroport, que està situat a uns 8 quilòmetres de la capital. Hi ha vols des de Barcelona, amb les companyies Air Europa o Vueling Airlines.

Dominada pels àrabs durant vuit segles, el principal llegat de l’època és l’Alcassaba, format per tres recintes emmurallats: el palau dels reis musulmans, els jardins i un castell adossat construït pels Reis Catòlics.. Va ser construïda per Abderraman III, ampliada per Almansor i finalitzada per Hairán. La Puerta de Purchena és el punt neuràlgic d’Almeria, al voltant de la qual la ciutat creix radialment. Es tracta de la porta principal de l’antiga muralla musulmana i al seu voltant hi ha edificis destacables del segle XIX. Almeria és una ciutat on hi ha multitud d’edificis religiosos, destacant la Catedral, que té aspecte de fortalessa. Altres esglésies interessants de visitar són la de Sant Joan, edificada sobre l’antiga mesquita àrab; la Basílica de Santo Domingo que acull la imatge de la Verge del Mar, patrona d’Almeria; i l’església de Santiago, amb la torre de 55 metres i a l’interior un retaule barroc.

LEstació del Ferrocarril, amb una bonica façana; i la plaça de toros són de visita obligada, igual que el monument anomenat “Cargadero de Mineral Viejo”, declarat Monument Nacional. D’estil renaixentista és un altre edifici que mereix la pena de visitar, com és l’Hospital Reial. Les restes prehistòriques trobades a Almeria són interessants i algunes d’aquestes es poden visitar al Museu de la població. És recomanable fer una visita a la cova de Los Letreros, en la qual es troba una mostra d’art rupestre, amb una pintura que simbolitza un déu prehistòric que sosté un arc de sant Martí. I des de la capital es pot fer una visita al Cabo de Gata, un Parc Natural ubicat a 30 km d’Almeria. Amb 60 km de costa l’espai protegit és configurat per penya-segats volcànics protegits. El far del Cabo de Gata i el penya-segat de les Sirenes són dos dels símbols de la província d’Almeria.

Per El Tot Granollers / AMIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.