)
Una trentena d’alumnes d’entre 14 i 16 anys han debatut en comissió, al llarg del matí d’aquest dimecres, les qüestions que s’abordaran en el 12è Consell dels Joves, que se celebrarà el 26 de març a l’hemicicle del mateix consell. Els alumnes, provinents dels tres sistemes educatius del Principat, s’han dividit en tres comissions, i han començat a debatre i a avaluar diferents proposicions de llei relacionades amb qüestions com el comerç, la sanitat, l’educació o el transport per carretera. La qüestió proposada per un grup d’alumnes del Lycée Compte de Foix al voltant de l’avortament, però, no s’ha pogut debatre. Tot i ser la proposta més votada pels alumnes, la Comissió Legislativa d’Educació no la va seleccionar, i part dels joves presents a les comissions d’aquest dimecres ho han lamentat.

Els alumnes integrants de les diferents comissions, amb el suport de dos consellers generals en cada cas, han avaluat diferents proposicions de llei. En un cas, per exemple, durant la primera part del matí s’ha valorat una proposició de llei relativa a la implantació de desfibril·ladors en espais públics i una altra sobre la subvenció de classes d’anglès. En aquest cas, els joves han debatut sobre si aquestes ajudes s’havien de limitar només a aquesta llengua, o ampliar-se a altres idiomes estrangers.

Els alumnes, en general, s’han mostrat satisfets amb el desenvolupament d’aquestes comissions. És el cas de la Carlota Alberca, del Lycée Compte de Foix, que ha recalcat que ‘per a mi és una gran oportunitat de tenir experiències noves. M’agrada molt la política, i això va molt bé’.

Els joves, però, també s’han posicionat al voltant del fet que la Comissió Legislativa d’Educació els impedís debatre sobre la qüestió de l’avortament. Tot i que durant les comissions no s’ha abordat el tema, a preguntes dels mitjans de comunicació alguns alumnes han mostrat el seu descontentament. L’alumne del Lycée, Rodney Stokes, ha manifestat que ‘ho van proposar unes nenes de la meva classe i estan una mica enfadades perquè no s’ha escoltat la veu dels joves. A mi m’hagués agradat poder debatre-ho, perquè és el que volem els joves, és la nostra veu i el que intentem defensar’.

Per la seva banda, Judith Pintat, alumna també del Lycée ha manifestat que li hagués agradat poder debatre aquest assumpte, ‘ja que és una proposició de llei interessant’. La jove ha afegit que hi ha opinions ben diverses al voltant d’aquesta qüestió, però que cal valorar-les i respectar-les totes. L’alumna, a més, ha manifestat que amb aquesta edat ja són prou madurs per debatre aquestes qüestions, rebatent d’aquesta manera un dels arguments que va esgrimir la Comissió Legislativa d’Educació per tal de no abordar aquest tema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada