Alguns mites de la cura dels cabells

El món beauty està ple de mites que des de Bellesa activa intentem posar al seu lloc. En aquesta ocasió veurem què hi ha de cert o no en alguns mites sobre la cura dels cabells.

  1. Rentar els cabells amb aigua freda fa que brilli més. Comencem amb una veritat a mitges… La doctora Jeni Thomas, del departament de R + D de Pantene és molt rotunda sobre el tema: no cal passar pel sacrifici d’esbandir el cabell amb aigua freda perquè el cabell estigui més brillant. De fet no existeix cap prova científica que avali aquesta teoria que ens deixava tremolant després del rentat de cabell. Pots esbandir el teu cabell amb aigua tèbia -sí, temperada, ni calenta ni freda- perquè fer-ho amb aigua freda no incrementa la brillantor.
  2. Si t’arrenques un cabell blanc et surten més. Un dels mites capil·lars més estesos. Segons l’estilista Anthony Llobet: “No té cap sentit que arrencar un pèl blanc afecti els del seu voltant. El pèl apareix blanc quan moren les cèl·lules de pigment d’aquest únic pèl, per tant arrencar-ne un no afecta els altres”
  3. Rentar els cabells cada dia és dolent. Herbal Essences ens dóna una altra bona notícia: no és dolent rentar-se els cabells cada dia. Els xampús moderns i els productes capil·lars en general són molt més suaus que els que hi havia abans, netegen el cabell i alhora són curosos amb la fibra capil·lar i el cuir cabellut. Això sí, hem d’escollir xampús adequats a les necessitats del nostre cabell.
  4. Les puntes obertes es poden reparar. No és del tot cert. Com explica Daniele Sigigliano, director creatiu de Blow Dry Bar, “quan no tractem les puntes obertes, el cabell es torna sec, opac i enredat. Les puntes obertes estan trencades, no es poden reparar ni tampoc tancar per una senzilla raó: Una punta trencada apareix quan la cutícula està danyada. El millor tractament? Retallar les puntes amb regularitat per mantenir una cabellera sana i lliure de puntes obertes.
  5. El pèl s’acostuma al mateix xampú. Segons responsables científics d’Herbal Essences, “no hi ha indicacions específiques que els cabells o el cuir cabellut s’acostumi a un xampú concret. Els nous xampús, de gran qualitat, estan preparats especialment per a usar-se de forma regular i continuada; mentre estiguis satisfeta amb els beneficis del xampú que utilitzes habitualment, has de continuar el seu ús”
  6. Més escuma és sinònim de neteja. No tots els xampús formen la mateixa quantitat d’escuma, depèn de les seves quantitats de sulfats, explica Sigiliano. Per això, els productes que generen més escuma no vol dir que netegin millor que altres que no produeixen tanta. Els fabricants busquen en moltes ocasions l’efecte escuma per aportar una experiència sensorial agradable per al client, però això no vol dir que siguin de més qualitat.
  7. El xampú sec és millor que el tradicional. De vegades abusem del xampú sec però hem de tenir en compte que aquest no neteja el pèl. “Hem de rentar i hidratar el cuir cabellut amb xampú i després aclarir-ho amb aigua. El xampú sec està molt bé per a una emergència però mai substituirà un xampú tradicional”, comenta Daniele Sigigliano.
  8. El pèl fi no necessita hidratació. Segons Sigigliano és una creença totalment falsa. Tant el cabell, sigui del tipus que sigui, com el cuir cabellut han d’estar perfectament condicionats. El xampú i condicionador adaptats a les necessitats de cada pèl contribuiran a hidratar el cuir cabellut i com a conseqüència, al fet que el pèl creixi més sa.
  9. Raspallar el cabell amb freqüència fa que caigui més. Segons Anthony Llobet: “El raspallat del cabell no té cap efecte negatiu sobre els cabells, tot el contrari, el raspallat del pèl al matí t’ajudarà a activar la circulació sanguínia després de les hores de son i el raspallat a la nit s’aconsella per eliminar totes les impureses que s’han adherit al llarg del dia” el que sí és important, diu l’estilista, és utilitzar el raspall adequat. “Si tens els cabells llargs fes servir un raspall amb pues flexibles enlloc de rígides, ja que és més suau al pèl”.
  10. L’electricitat estàtica només afecta el cabell fi. Segons Carolyn Grey, presidenta de l’empresa de cosmètica capil·lar Leonor Greyl Paris, “aquesta afirmació és incerta. El tipus de cabell no és determinant per a aquest fenomen: els cabells gruixuts es veuen afectats per l’electricitat de la mateixa manera que els fins.