Alfred Llahí presenta Ludmilla Lacueva a “L’autor i la seva obra”

El passat dijous 21, en la IX edició de “L’autor i la seva obra”, organitzat per l’Associació d’Escritptors del Principat d’Andorra, va tenir lloc al Centre Cultural la Llacuna, la trobada amb els lectors de l’escriptora Ludmilla Lacueva.

En la seva presentación, el també escriptor, editor i periodista televisiu Alfred Llahí va destacar la gran capacitat investigadora de la Ludmilla, un fet que l’ha portat a escriure obres tan destacades com “Els pioners de l’Hoteleria Andorrana del segle XVI al segle XX” publicat l’any  2001,i  amb el qual va obtenir un accèssit al Premi d’Història del Consell General en la Nit Literària Andorrana. Segons LLahí,  entre els diversos gèneres que l’autora conrea, va fer especial esmenent a la llarga recerca que l’autora va realitzar a l’entorn del Veguer francès Charles J.B. Romeu (1854 – 1933). Un  llibre que  finalment va publicar amb el títol de “L’home de la mirada clara” (2014).          

A continuació, l’autora va agrair la invitació de l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra  i molt especialmente a l’Alfred Llahí,  que va  introduir l’escriptora i li va proposar d’explicar els seus inicis literaris, així com  la seva motivació per afrontar el repte d’escriure a través de la recerca.

L’escriptora va dir que un dia, passejant per davant d’un dels antics hotels del país, es va encuriosir per saber qui eren els precursors i fundadors d’aquells establiments i com havia sigut la seva activitat al llarg dels temps. Va començar a contactar amb diversos hotelers i gràcies a la seva  seva insistència, van accedir a deixar-li fins i tot àlbums familiars,  així com a explicar-li les seves anècdotes personals. D’aquí  va néixer la seva afició per col·leccionar postals i etiquetes de maletes d’hotels andorrans, molts d’ells carregats d’història,  que la Ludmilla Lacueva va posar negre sobre blanc en el que seria el seu primer llibre.

A part de les nombroses edicions de contes de Nadal, la majoria  il·lustrats pel Sergi Mas, la segona gran obra de la Ludmilla Lacueva és el  libre biogràfic del Veguer francès Charles Joseph Baptiste Romeu que tal com va destacar l’Alfred Llahí, està documentat molt rigorosament i on l’autora hi va dedicar molt del seu temps, que incloient molts caps de setmana.  El més curiós és que aquest projecte sobre el  Veguer Romeu, va néixer mentre l’autora estava elaborant el llibre de l’Hoteleria que acabem de comentar anteriorment.

 L’autora ens explica que mentre treballava en la recerca de documents va trobar un dibuix del també etnòleg  francès Gaston Vuillier (1845 – 1915),  que representava un Veguer que s’hostajava  a “Cal Cisco de Sans “. El Veguer en questió va resultar ser el persontge que la Ludmilla desitjava trobar, i així va anar treballant any darrere any en aquesta proposta.  El veguer Romeu havia exercit aquest càrrec durant 47 anys, amb la qual cosa el vincle amb Andorra era més que evident. Finalment, el llibre “L’home de mirada clara”, va veure la llum tal com hem apuntat abans,  l’any  2014.

La Ludmilla Lacueva, al seu dia,  també va fer una col·laboració a la Revista de la Conselleria d’Educació de l’Ambaixada d’Espanya, que van ser dos relats relacionats amb viatges recents de l’autora. Els títols són “El xal de Shanghai” i “Pels carrers de Trinitat”.

En una altra línia, l’autora ens va parlar dels seus contes, que encara que surten habitualment per Nadal, ella els escriu fins i tot en ple estiu, alhora que després resitua el relat al moment que ella prefereix.  La majoria es desenvolupen en un entorn paisatgístic de les valls andorranes. Entre aquests nombrosos títols hom pot mencionar “La cigarrera” (2010), “La cofraria de paraires i teixidors” (2012), “El carter de Soldeu” (2014) i l’última nadala “El pou de gel” (2016). El més destacable d’aquests relats és que tal com diu l’autora…”tots els contes acaben bé”. Talment, els seus personatges són quasi reals i existeixen, com per exemple la gata “Coco” del seu dibuixant preferit, el Sergi Mas i Balaguer.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.