Àlex Susanna: ‘La Fundació Ramon Llull ha de ser l’espai de circulació de creadors culturals en els territoris de parla catalana’ (Vídeo)


El director de l’Institut Ramon Llull (IRL) Àlex Susanna, explica que l’objectiu ‘immediat’ de la Fundació Ramon Llull ha de ser el ‘d’incrementar projectes’ que es facin a través seu. Susanna declara que una de les missions de la Fundació ha de ser ‘el de la circulació de creadors de tots els sectors culturals en el conjunt de territoris de parla catalana’. Ho considera una ‘missió de primeríssima importància’ ja que ‘els territoris de parla catalana no han acabat de conformar un sol espai cultural i un sol espai comunicacional’. El director de l’IRL considera que els Premis internacionals Ramon Llull, que es van lliurar per segona vegada dijous passat 14 de novembre, i la participació a Expolangues són un exemple de projectes de projecció de la cultura catalana que es poden fer a través de la Fundació.

El director de l’IRL, Àlex Susanna, afirma contundentment que ‘la Fundació Ramon Llull (FRL) té futur’ i que ‘com a objectiu immediat ens agradaria incrementar el nombre de projectes que fem en el futur a través de la Fundació’.

Posa com a exemples els Premis internacionals Ramon Llull, lliurats fa tot just cinc dies, i la presència a l’Expolangues de París del 5 al 8 de febrer del 2014 en què per primera vegada ‘hi anirem a través de la Fundació amb un protagonisme i una visibilitat del Govern d’Andorra que serà bo per a Andorra i alhora per Catalunya’.

En aquest sentit, Susanna explica que la FRL té una doble missió. D’una banda, ‘contribuir a la projecció simultània de la cultura catalana’, fent especial èmfasi en la part de cultura estrictament andorrana. ‘Això és bo per a tots’, afirma Susanna, ‘perquè la cultura catalana és un gran paraigua i Andorra té estructures d’estat que no disposa el govern català’.

De l’altra banda, la Fundació té la missió d’assolir ‘la circulació de creadors de tots els sectors culturals en el conjunt de territoris de parla catalana’. El director de l’IRL ho qualifica de ‘missió de primeríssima importància, tota vegada que els territoris de parla catalana no han acabat de conformar un sol espai cultural i un sol espai comunicacional’.

Àlex Susanna considera que a través de la Fundació Ramon Llull, ‘a través dels vincles i de la presència d’institucions presents nord-catalanes, balears i del País Valencià, ens agradaria ser capaços d’articular aquest espai de circulació cultural que no existeix’.

Canvis favorables al país Valencià

El director de l’IRL reconeix que la marxa del govern balear ha fet que ‘siguem menys forts, culturalment parlant, del que ho havíem estat’. Però es mostra molt optimista per de cara a un futur poder ‘tornar a sumar esforços un cop la situació política canviï’.

On sí que creu que ‘hi haurà canvis favorables’ és al País Valencià. ‘Ja hi tenim relacions fructíferes amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, però no és escabellat pensar que en les properes eleccions hi hagi un canvi polític, i és el moment indicat per dir: escolteu, sumeu-vos-hi’. Susanna és de l’opinió que els pitjors moments, en les relacions amb el País Valencià, ja han passat ‘i l’horitzó es preveu millor del que és la realitat’.

Objectius nova direcció

Àlex Susanna ha assumit la direcció de l’Institut Ramon Llull des del dia que Vicenç Villatoro va renunciar al seu càrrec a l’IRL però mantenint el del a Fundació. Susanna vol deixar la seva empremta com a director, tot i que va elaborar el pla estratègic conjuntament amb Villatoro sent-ne el seu director adjunt.

En aquest sentit, Àlex Susanna es marca com a objectiu ‘potenciar més presència catalana en alguns sectors que fins ara havien tingut menys visibilitat’. Es refereix a sectors com el disseny, l’arquitectura o l’urbanisme que l’any vinent seran presents a la Beijing Design Week, que congrega 3,5 milions de visitants a la capital xinesa, de la mà de la ciutat de Barcelona que hi serà present com a ciutat convidada.

Susanna n’espera treure un ‘gran rendiment, cultural i empresarial’, no en va defineix l’Institut Ramon Llull ‘com un dels instruments d’estat de què disposa el Govern català més eficaç, per presentar Catalunya al món i suscitar aliances i amics’.

TOTES LES NOTÍCIES