Alcobé qualifica ‘d’error històric’ l’abstenció del PS a la llei d’Inversió Estrangera

Durs retrets en el tram final del debat del projecte de llei d’inversió estrangera els que ha llançat el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, al posicionament dels socialdemòcrates, apel·lant un a un els consellers amb noms i cognoms, i especialment al seu cap de files Jaume Bartumeu. Alcobé ha lamentat la seva abstenció qualificant-la ‘d’error històric’ i ha afegit que ‘la història us jutjarà’. Bartumeu ha respost i li ha dit al ministre que els socialdemòcrates ‘no participarem a donar el missatge que en aquesta cambra tots volem fer el campi qui pugui’, i ha afegit que ‘el país del paisatge i del percentatge no és el nostre país’. La llei ha estat aprovada amb els vots favorables de DA i l’abstenció dels sis consellers socialdemòcrates en la sessió d’avui del Consell General.

Jordi Alcobé ha iniciat el discurs de defensa de la llei dient que aquest ’21 de juny del 2012 és un dia històric’ ja que es posa la primera pedra de la construcció d’una carretera que ha de portar la prosperitat econòmica, una eina que porta a ‘un nou model de creixement sostenible, amb la diversificació de l’economia i la reactivació de sectors econòmics existents’ al país.

El ministre d’Economia i Territori ha basat el seu discurs en els quatre valors que creu ell marquen aquesta llei: el de la transparència, perquè s’acaba amb l’opacitat i els prestanoms; el de la igualtat d’oportunitats perquè es donen els drets econòmics als residents des del primer dia; el de la emprenedoria per retornar la confiança a l’empresariat; i el de la democratització de l’economia i l’homologació internacional.

Alcobé ha acabat el seu discurs apel·lant un a un amb nom i cognoms els consellers generals socialdemòcrates perquè donin suport a la llei i especialment ho ha fet amb el president del grup parlamentari Jaume Bartumeu per ‘la seva trajectòria, com a excap de Govern i home amb visió d’Estat’. Els ha dit que ‘no us en quedeu fora, perquè tots junts tenim l’oportunitat de donar un missatge optimista’ a la societat.

El debat, però, s’ha iniciat amb el conseller socialdemòcrata David Rios criticant amb duresa el text de la llei d’inversió estrangera i l’actitud del Govern i el grup parlamentari demòcrata que li dóna suport. Rios ha afirmat que DA ha incomplert el seu programa electoral quan parlava d’una llei d’inversió estrangera d’introducció gradual i de respecte al principi de reciprocitat, i els ha acusat de ‘vendre’s el país al millor postor’.

David Rios ha defensat l’esperit de les esmenes que va presentar el grup parlamentari socialdemòcrata en la línia, ha dit, de garantir la transparència i reduir el marge d’arbitrarietat que al seu parer té el text que s’ha aprovat aquest dijous. El conseller general de l’oposició ha dit que el seu grup és partidari de l’obertura econòmica i que ho demostra el fet que des del 2005 ho porten en el programa electoral. Rios també ha acusat els demòcrates de no voler consensuar la llei, cosa que ha rebutjat la consellera general de DA Sílvia Calvó.

En el torn de rèplica el ministre ha lamentat l’actitud dels socialdemòcrates d’abstenir-se en la votació i l’ha qualificat ‘d’error històric’ i que ‘la història us jutjarà’. Jaume Bartumeu ha respost que el seu posicionament és coherent amb els programes electorals del PS i que ells volen una obertura econòmica transparent i que eviti l’arbitarietat, ‘no participarem’, ha dit, ‘a donar el missatge que en aquesta cambra tots volem el campi qui pugui’. ‘El país del paisatge i del percentatge, no és el nostre país’, ha conclòs.

6 comentaris

  1. En tot cas Gerard, és la teva opinió i és respectable. Vull el bé del meu país i crec amb els 28 consellers i crec amb DA.

  2. Pot ser que l´acord de doble imposició signat amb França, faci molt difícil que vinguin inversors francesos ??

  3. Joan, està molt bé ser d’Ordino, és una parròquia magnífica per a viure-hi. No està tant bé però, estar orgullós d’un partit polític que no té cap definició ideològica, que en un any i escaig de mandat ha regalat un estany a França a canvi d’un acord de doble imposició que impedeix, en gran mesura, la inversió francesa al nostre país. Que obra les quotes d’immigració quan, dia a dia, augmenten el nombre de desocupats. Un govern que continua contractant gent i empreses de fora, amb sous i contractes desproporcionats, a canvi de què? 200, 300 reserves? un increment del 0,0001% del nombre de turistes? Que proposa coses com un heliport sense accés rodat a tocar del nucli urbà. No està bé donar suport a DA, com tampoc ho està el redactat de la teva opinió. Suposo que darrera les dues coses s’amaga el mateix problema.

  4. A vosaltes us jutjaran per vendre Andorra a la gent de fora! En comptes de tenir el nostre negoci, ara haurem de demanar “si us plau” a algú de fora si els nostres fills poden treballar. Això sí, els que heu arruïnat els vostres negocis per la vostra nefasta gestió, cobrareu i marxareu a fora a gastar-vos-ho; de totes maneres, la majoria d’aquestes empreses ja les veu crear a base d’hipotecar cases pairals i terrenys dels vostres pares. Sou pitjor que els Verds. Ah no! que ja en formeu part, és veritat.

  5. Orgullós de DA. Gràcies Alcobé. Per fi els socialistes han caigut i han tingut davant una persona digna de gran polític. Sense llegir i mirant a la cara de tots. Em dic Joan, sóc d’Ordino. El PS ha cavat avui la seva tomba. No n’aprenen. Millor per Andorra.

  6. L´error fou no apoiar l´obertura inciada l´anys 2005 is perdre 7 anys

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES