El  ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, ha comparegut aquest dijous per assegurar que no va conèixer l’existència de la nota del FinCEN fins el 9 de març i que si bé entre el 12 i el 13 de març va retirar diners de BPA, els va restituir quan es van instaurar les restriccions de retirada d’efectiu. També ha negat que Meritxell Mateu intentés influir-lo per portar a terme el projecte d’Allianz, i ha explicat que la seva relació professional amb BPA, iniciada l’any 2006, es va acabar un cop ell ja era ministre perquè era necessari fer una transició i que mai va percebre retribucions des de la societat Landstreet. Després de donar les explicacions “vista la campanya de difamacions i manipulacions”, Alcobé ha anunciat que ha posat el càrrec a disposició del cap de Govern per tal que decideixi sobre la seva continuïtat a l’Executiu. Amb tot, durant la seva compareixença també ha dit que no vol perdre més temps en aquestes qüestions i que intentarà “a partir d’ara dedicar-me en cos i ànima al que se m’ha encomanat”. 

El ministre Jordi Alcobé ha començat explicant la seva relació amb Banca Privada d’Andorra com a client -des de l’any 2003- i com a professional liberal en qualitat d’economista a partir del 2006, cosa que va desembocar en una “sòlida confiança i amistat” amb el director general i els socis principals. En aquest sentit, ha indicat que quan va començar la seva etapa com a ministre, estava elaborant l’anuari de BPA del 2011 -que es va publicar el 2012-, i ha reconegut que també va participar en l’anuari del 2012 per tal de poder fer el traspàs de la tasca cap al servei d’estudis de l’entitat que s’estava creant, de manera que durant un any i mig va continuar col·laborant amb BPA. El ministre ha volgut deixar clar que durant tot aquest temps de relació professional va emetre les factures a nom de BPA i que aquest mateix dijous l’administrador de l’entitat li ha confirmat que cap dels pagaments van provenir de la societat panamenya Landstreet.

Pel que fa a les informacions aparegudes insinuant que el ministre va fer moviments de diners abans de la intervenció de BPA, Alcobé ha explicat que a principis del febrer del 2015 va fer un canvi de dòlars a euros perquè l’operació resultava beneficiosa, però ha negat que conegués les intencions del FinCEN fins el 9 de març a la tarda, quan el cap de Govern els ho va comunicar. Posteriorment, els dies 12 i 13 de març va fer una retirada d’efectiu del seu compte personal de 25.000 euros i de 108.000 euros d’un compte d’una societat d’inversions que compartia amb un altre soci. Alcobé ha destacat però, que quan es van aplicar les restriccions de retirada d’efectiu el 16 de març, entre aquest dia i el dia 18 va restituir els dos fons.

Pel que fa al projecte impulsat per Allianz i BPA i a la seva relació amb l’exconsellera general Meritxell Mateu, ha explicat que va tenir coneixement del projecte el 30 de juny del 2011 i que no va ser fins més tard que Mateu “col·laborava amb BPA en temes internacionals i també en aquest projecte”, però que desconeixia els termes contractuals de la relació. A més, ha negat que Mateu la intentés influenciar per tirar endavant el projecte. “Meritxell Mateu em va informar com d’altres persones sobre el projecte però la relació amb Mateu no era només amb aquest projecte”, ha exposat, afegint que els interlocutors principals eren el director general de BPA, Joan Pau Miquel, i els representants d’Allianz i de la societat IMC.

Així, considera fals que Meritxell Mateu fes de lobbista perquè la informació del projecte també es compartia amb consellers del grup parlamentari de les comissions pertinents per poder ser analitzat. En canvi, “un lobbista és una persona que té interessos personals davant d’un cert projecte, i jo puc confirmar que mai ha cobrat d’Allianz o de BPA en relació a aquests projectes”. Sobre el fet que Mateu realitzés aquesta tasca sent consellera general, Alcobé ha indicat que “sembla ser que no és incompatible però pel que fa a temes ètics i estètics, els deixo en consideració de cadascú”.

Alcobé ha assenyalat que era necessari donar les explicacions vist “la campanya de difamacions, acusacions i manipulacions que únicament pretenen desgastar i desacreditar la feina feta”. Ha qualificat la situació de “molt perversa on tot s’hi val per fer mal”, i atès que considera que se l’està utilitzant per desgastar el Govern i el projecte polític i vol evitar que aquest soroll mediàtic pugui entorpir l’acció de l’Executiu, ha decidit posar el seu càrrec a disposició del cap de Govern, una decisió que ha comunicat a Toni Martí aquest dijous i que divendres ho farà formalment per carta. “Em dec al cap de Govern i ell decidirà si la meva acció pot ser útil o pot entorpir l’acció del Govern”, ha manifestat, tot i que en un altre moment de la compareixença ha assegurat que no té la intenció de tirar endavant cap acció judicial contra les informacions, sinó que intentarà “a partir d’ara dedicar-me en cos i ànima al que se m’ha encomanat”.

El ministre Alcobé considera que aquesta campanya de difamacions només té per objectiu desgastar el Govern per la gestió de la crisi BPA i per la seva intervenció. I ha afegit que, malgrat la relació de confiança que havia establert amb els directius de BPA, ell va defensar la intervenció de BPA perquè considera que “era l’única via possible”.”Qui ho està fent té mal fons, però no prejutjo de ningú”, ha conclòs. 

Text i foto: ANA, Vídeo: ATV

2 comentaris

  1. Que bonic cobrant un sou de ministre i un altre d’un banc…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada