Alcobé garanteix que els professionals liberals també podran exercir a altres països

Els representants dels col·legis professionals han manifestat la seva tranquil·litat després de reunir-se amb el Govern per parlar sobre el projecte d’obertura econòmica. La preocupació dels col·legis era que hi hagi una reciprocitat, és a dir, que al mateix temps que els professionals liberals de fora puguin venir a Andorra, els andorrans puguin anar als països d’origen d’aquests. El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha garantit que serà així, i que a més, es vol fer de manera immediata en cada una de les professions, és a dir, que quedaran obertes quan els professionals andorrans tinguin garanties de poder sortir a l’estranger.

El cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han presentat aquest dimarts a la tarda, davant els representants dels col·legis professionals, els eixos a seguir en l’obertura econòmica. Segons han valorat després de la reunió els professionals i el ministre d’Economia, la trobada ha estat satisfactòria i el punt de vista del camí a seguir és compartit.

Els representants de les professions liberals han incidit especialment en la necessitat que al mateix temps que es permet que altres vinguin a exercir a Andorra, es doni la possibilitat que els andorrans exerceixin a l’exterior. En aquest sentit, el ministre ha garantit que serà així.

A més de quedar garantida, la reciprocitat hauria de ser immediata, segons opina el representant del Col·legi Oficial d’Economistes, Xavier Prats. Argumenta que això es pot aconseguir tant mitjançant tractats com demostrant l’obertura d’Andorra a l’hora d’anar a exercir a un altre país. Prats opina que cal fer l’obertura de les professions liberals al 100% i que això serà bo sobretot de cara a les futures generacions, ja que ‘els joves d’aquest país cada vegada estan més formats i no hi haurà prou feina per a ells, per això és important que puguin sortir a l’exterior’.

A l’hora de fer la regulació pertinent, cada col·legi haurà d’ocupar-se de la seva pròpia llei perquè el Consell General les aprovi, segons afirma Prats, i per això els que ja hi han treballat trigaran menys, però ‘no tenen perquè allargar-se massa’.

Quant al fet que sigui una reciprocitat immediata, el ministre Alcobé indica que és factible i que dependrà en cada cas dels col·legis professionals dels altres països, però que actualment ja hi ha professions on existeix aquesta possibilitat. De fet, Alcobé afirma que en alguns casos els treballadors andorrans poden exercir la seva feina a altres països i en canvi Andorra no permet l’entrada d’aquests professionals estrangers.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *