Alcobé espera que l’accés des de França pugui obrir aquest dilluns

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha explicat aquest diumenge durant la tradicional escudella de Sant Antoni de Canillo que si no es produeixen més canvis de temps aquest dilluns es podria obrir la frontera del Pas de la Casa amb França. Alcobé ha insistit que la climatologia ha impossibilitat restablir la circulació abans i que continuaran fent gestions per convèncer a França de la necessitat de mantenir la carretera en condicions, tant la calçada com els equipaments per a fer baixar allaus. En canvi, el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, ha considerat que amb una ‘bona neteja’ de la carretera i les ‘condicions adequades’ es podria circular i ha acusat França de tenir dos criteris a l’hora de decidir el tancament de les carreteres.

Des de divendres a la tarda el Govern d’Andorra ha mantingut contactes amb la prefectura de l’Arieja per intentar buscar solucions que permetin obrir l’accés al Principat pel Pas de la Casa. França va informat l’Executiu de l’alt risc d’allaus i, de fet, segons ha explicat el ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, s’ha produït algun allau fina a la carretera general.

Durant el cap de setmana, ha apuntat el ministre, s’ha intentat reobrir la carretera en diverses ocasions però les nevades a cotes altes i l’alta humitat han carregat molt la neu i han impossibilitat ‘completament’ l’accés des de França. De fet, tot i que el Govern preveia que aquest diumenge es podria intentar restablir la circulació, la nevada a les parts altes i la pluja a les cotes baixes ha incrementat el risc d’allaus, ha exposat Alcobé.

La previsió és, segons el responsable de Territori, que si no hi ha més canvis de temps les carreteres RN22, RN20 i RN320 d’accés a França podrien obrir aquest dilluns.

Alcobé ha recordat que no es tracta d’un problema de neu a la carretera sinó del risc d’allaus i ha afirmat que continuaran fent les gestions necessàries per intentar convèncer el Govern francès ‘de la necessitat de mantenir la carretera en condicions’, tant la calçada com els equipaments per fer baixar allaus.

Pel que fa a les acusacions del PS i del president de la Iniciativa Publicitària en relació al poc interès de França per obrir les carreteres, Alcobé ha assegurat que no han notat ‘cap hostilitat contra Andorra’ i ha subratllat que és ‘molt complicat obrir amb tan elevat risc d’allaus’. Per tant, ‘la cautela francesa s’entén’, ha dit.

Qui no ho veu així és el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, que tot i no considerar que el govern francès vulgui afavorir unes pistes per davant de les altres sí que ha apuntat a ‘dos criteris diferents’. ‘Segur que França amb altres carreteres de muntanya de les seves estacions les manté obertes i no les talla tan alegrement com aquesta’, ha assenyalat.

De fet, Mas, que ha explicat que va ser al Pas de la Casa aquest dissabte ha recordat que es tracta d’un problema habitual a la zona però ha afirmat que no entén ‘com al segle XII podem tancar l’accés a un país turístic d’aquesta manera i amb les bones relacions que tenim amb França’.

Mas ha admès que divendres el risc d’allaus era molt alt però tenint l’accés tallat tants dies ‘es podia haver fet baixar ja els allaus’.

El cònsol també ha recordat que la situació ha suposat un risc important per als comerciants i hotelers del Pas de la Casa ja que ‘molts turistes venien cap a Andorra i s’han hagut de desviar’. ‘Hem perdut un cap de setmana important’, ha resumit. A més de l’afectació econòmica, Mas ha indicat que aquesta situació dóna una mala imatge del país per les dificultats d’accés.

Segons Jordi Mas, ‘amb una bona neteja de carretera i les condicions adequades es podria circular’.

TOTES LES NOTÍCIES