Els atractius patrimonials i paisatgístics de la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, han triomfat aquest any a la 29a edició dels premis periodístics Pica d’Estats que concedeix la Diputació de Lleida. Són protagonistes de quatre dels set guardons, com el de Premsa internacional, un treball sobre l’art romànic publicat en una revista japonesa. També s’ha reconegut un reportatge sobre l’espectacular floració dels presseguers al Baix Segre publicat al suplement Lectura del Diari Segre, un reportatge radiofònic sobre el Tren dels Llacs i un treball de caire etnogràfic sobre el Pallars Jussà a través de la saga familiar dels Balust.

El premi consta de 8 categories amb una dotació econòmica global de 40.000 euros i reconeix la tasca de ràdios, televisions, revistes i diaris, suplements i pàgines web per la difusió dels atractius de les comarques de la demarcació de Lleida. La modalitat de premsa escrita d’informació general aquesta vegada ha quedat deserta i, per tant, s’han repartit 35.000 euros. En aquesta 29a edició han competit 187 reportatges, 28 dels quals corresponen a mitjans de comunicació de 8 països estrangers. Aquest dissabte s’ha fet la lectura del veredicte i l’entrega dels guardons al saló de plens de la Diputació.

El 29è Premi ‘Pica d’Estats’ de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet va rebre un total de 187 treballs, dels quals 28 corresponen a la categoria internacional, 126 a l’àmbit estatal i 33 a local. Els 28 treballs internacionals procedeixen de 8 països estrangers, que són Alemanya, Bèlgica, Països Baixos, Bielorússia, Itàlia, França, el Regne Unit i el Japó.

El certamen destina una dotació de 5.000 euros a cadascuna de les modalitats següents: premsa escrita d’informació general, premsa especialitzada en viatges i turisme, ràdio, televisió, premsa internacional (al millor treball publicat o emès a l’estranger), reportatge fotogràfic, Internet i mitjans de comunicació local de les Terres de Lleida. Per categories, el premi ha rebut 51 treballs de premsa especialitzada, 28 de premsa d’informació general, 40 d’Internet, 15 de ràdio, 20 de televisió i 33 de fotografia.

Relació dels treballs guardonats

El premi al millor treball en Premsa especialitzada en viatges i turisme, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al monogràfic que porta per títol ‘Pirineu de Verdaguer. Resseguim els passos del poeta pel Canigó, la Vall de Boí, Salòria i l’Aneto’, publicat el mes d’agost del 2017 a la revista Descobrir Catalunya. El treball premiat, sota la direcció de Joan Morales, ha estat elaborat en la part de redacció per Núria Garcia Quera, David Vilaseca, Albert Villaró i Bernat Gasull, i en la part de fotografia per Jordi Bas, Francesc Muntada, Sergi Boixader i Paul Palau. El monogràfic, de 52 pàgines a tot color amb fotografies espectaculars i de gran qualitat, ens mostra i identifica els recorreguts i les ascensions que el poeta, escriptor i també alpinista Jacint Verdaguer va fer per alguns dels cims més emblemàtics del Pirineu. Un itinerari periodístic molt ben documentat amb els dietaris de les excursions verdaguerianes dels estius del 1882 i el 1883 ha permès a l’equip de la revista Descobrir Catalunya recórrer alguns dels indrets més emblemàtics del Pirineu que va trepitjar Jacint Verdaguer. El recorregut s’inicia al bressol del gran poema, el Canigó, situat entre les comarques nord-catalanes del Conflent i el Vallespir, i continua cap al Pirineu de Lleida a través de les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, els Pallars, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran. El poeta va endinsar-se en una aventura muntanyenca en què va fer diferents cims, entre els quals també la Pica d’Estats, el més alt de Catalunya, que precisament dóna nom a aquest premi. El reportatge guardonat també ens descobreix els refugis en els quals va pernoctar, on encara es pot veure la balma i la barraca on hi va fer parada, a més del romànic que va trobar a la Vall de Boí.

El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al reportatge ‘A la recerca de la serenitat en l’art romànic: Una petita excursió a la Vall de Boí als Pirineus’, publicat el mes d’abril del 2017 per l’equip de redacció de la revista Crea Traveler Due, una de les publicacions emblemàtiques del Japó. El treball guardonat se centra en el conjunt d’esglésies romàniques i una ermita de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial per la Unesco l’any 2000. El reportatge, de 8 pàgines a tot color, posa en valor el llegat cultural del romànic dins l’art català. Els autors van recórrer els Pirineus amb cotxe “a la recerca de la simplicitat i l’honestedat de l’arquitectura romànica, coneguda mundialment”. El reportatge pren com a exemple el conjunt romànic de la Vall de Boí amb un relat sobre les esglésies, la seva situació, els tocs de les campanes, l’estat de conservació i els paisatges on es troben. També s’hi descriu que avui en dia, la tecnologia audiovisual “permet veure el que veia la gent de l’època” gràcies a la tècnica del mapping a Sant Climent, que aconsegueix crear un ambient autènticament medieval per mitjà dels seus impressionants colors.

El premi al millor treball de Televisió, dotat amb 5.000 euros, ha estat per a Núria Repiso i Toni Mestres pel reportatge ‘La Tournée des Refuges a la Vall de Boí’, de la productora TN Produccions, especialitzada en reportatges d’activitats a l’aire lliure, sobretot d’alta muntanya, i emès a l’abril del 2017 pel primer canal d’Euskal Telebista, el segon canal de la televisió gallega, el Canal 33 de Madrid, la televisió de Castella i Lleó i més d’una vintena de televisions locals de Catalunya, València i Alacant, a més de YouTube. El reportatge es basa en un grup de músics francesos que viatgen per tot el Pirineu de refugi en refugi, transportant els seus instruments a coll i tocant a cada establiment on fan nit. Una història humana i cultural dins del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que conté tots els ingredients ideals per esdevenir un reportatge singular en què es combina la natura i la cultura amb una realització molt ben elaborada. El reportatge “La Tournée des Refuges” fa el seguiment del grup de músics de camí al refugi Ventosa i Calvell, al capdamunt de la presa de Cavallers, a la Vall de Boí, a la comarca de l’Alta Ribagorça, on van fer una actuació amb gran sorpresa per als qui hi havien anat a passar la nit.

El premi al millor Reportatge fotogràfic, dotat amb 5.000 euros, ha estat per a Gonzalo Martínez Azumendi pel treball publicat al número d’octubre del 2017 de la revista GEO sota el títol “Vall de Boí, escapada a la tardor al centre mundial del romànic’. El treball premiat forma part d’un reportatge de 14 pàgines més un destacat a la portada de la revista GEO. El fotògraf, a través de la seva mirada, ens atansa a un seguit de racons màgics de la Vall de Boí, des del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici fins a les esglésies romàniques de la vall amb il·lustracions dels frescos, com també de l’oferta d’oci i de salut que proposa la comarca com el balneari de Caldes de Boí. La càmera del fotògraf també s’atura per mostrar-nos la vida quotidiana de les persones que habiten a la vall i de l’activitat econòmica de la zona amb la ramaderia. Un reportatge de la Vall de Boí, on “pocs llocs ofereixen tant en tan poc espai: esglésies romàniques, aigües termals i un parc nacional”, segons el text del reportatge que acompanya el treball premiat.

El premi al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Anna Sàez i Llorenç Melgosa pel reportatge ‘La vida en rosa’, publicat al suplement Lectura del diari Segre el 19 de març de 2017. Es tracta d’un reportatge sobre l’espectacle de la floració dels arbres fruiters a la zona del Baix Segre que ens mostra el paisatge a la primavera a Aitona que transforma els camps de fruiters en un gran jardí florit. El treball ens mostra la força de la natura en tota la seva esplendor per mitjà de les fotografies de Llorenç Melgosa, acompanyades d’un text descriptiu d’Anna Sàez que ens convida a gaudir dels diferents paisatges que ens proporciona la floració. Un espectacle de la natura, efímer i cromàtic, que es repeteix cada any quan arriba la primavera i s’ha començat a explotar turísticament gràcies a la iniciativa de l’Ajuntament d’Aitona, que també han seguit després altres ajuntaments del Baix Segrià i les Garrigues. El projecte, conegut amb el nom de Fruiturisme, s’ha convertit en una marca plenament consolidada en un temps rècord i actualment és un important motiu d’atracció a les zones rurals per a visitants d’arreu i de projecció internacional.

El premi al millor treball de Ràdio, dotat amb 5.000 euros, ha estat per a a Josep Lorenzo Díaz pel programa ‘Camins de Ferro: l’Aventura del Tren dels Llacs’, emès el 21 d’abril de 2017 per Emun FM Ràdio. El reportatge se centra en el Tren dels Llacs, recorregut turístic i paisatgístic entre Lleida i la Pobla de Segur orientat bàsicament al turisme familiar. Per mitjà de diversos testimonis anem descobrint els atractius que ofereix la línia que uneix la ciutat de Lleida amb el Pirineu, la seva història i la seva transformació en ruta turística. El reportatge guardonat transmet a l’oient els efectes sonors que els passatgers escolten durant el seu viatge, mentre anem descobrint l’atractiu del paisatge singular a través de l’experiència dels usuaris en el recorregut per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà i el seu pas pels embassaments de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, vorejant el riu Noguera Pallaresa i travessant els impressionants congostos de Terradets i Collegats.

El premi al millor treball d’Internet, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al treball presentat pel fotògraf Manel Sanz Balust sota el títol ‘Els Balust i el Pallars Jussà’, publicat al web del mateix autor: http://manelsanz.cat/balust-pallars-jussa/. El treball premiat, de caire etnogràfic, ens porta fins al Pallars Jussà, on podem conèixer i descobrir els seus paisatges, la manera de fer i de viure de la seva gent, per mitjà del testimoni de diferents persones vinculades a la saga familiar dels Balust. L’autor del treball, Manel Sanz, nascut a Barcelona, va tenir la idea originària de fer aquest documental per reconstruir la seva història familiar per part de mare a través del relat de diferents personatges que portaven el cognom Balust. Aquest treball audiovisual ens permet entendre millor el territori, els costums i les relacions socials d’on procedia la família de la seva mare, Dolors Balust Capella. L’autor ha aconseguit reconstruir una part de l’arbre genealògic de la seva família, retrobar-se amb molts dels seus parents, alguns dels quals no coneixia, i a més ha descobert una comarca que ara també se sent pròpia i se’n mostra orgullós.

El premi a la categoria de Premsa escrita d’informació general va quedar desert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada