engegaEl ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha presentat aquest dimecres el reglament d’ajuts per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional. Aquesta iniciativa, que rep el nom de programa Engega, ha estat aprovada pel Consell de Ministres i permetrà estalviar fins a 3.000 euros en la compra de vehicles nous energèticament eficients i fins a 450 euros en el cas de les motocicletes. L’objectiu del pla és la millora de l’estalvi energètic i la millora de la seguretat viària.

Els beneficiaris del programa poden ser totes aquelles persones físiques residents legalment a Andorra, així com les societats de dret andorrà i les entitats sense ànim de lucre legalment establertes al Principat. Els venedors autoritzats per canalitzar aquest programa seran tots aquells punts de venda adherits a la iniciativa mitjançant un contracte amb el Govern. Els punts de venda hauran de constar inscrits al Registre de Comerç amb l’activitat de venda de vehicles nous.

Els ajuts a la compra de vehicles eficients són compartits entre el Govern i els punts de venda adherits al programa. D’aquesta manera, en el cas dels turismes, camionetes i furgonetes, el Govern posarà 1.000 euros i el punt de venda 1.000 euros més en concepte d’ajut, mentre que quan, a més de la compra del vehicle eficient es produeixi el desballestament d’un vehicle antic, el Govern aportarà 1.000 euros més. Pel que fa a les motocicletes, el Govern i el punt de venda aportaran 150 euros cadascun, mentre que l’ajut pel desballestament igualment aportat pel Govern serà igualment de 150 euros.

L’ajut a la compra de vehicles eficients es lliurarà als beneficiaris a través del punt de venda adherit al programa, que tindrà l’obligació d’aplicar-ho a la factura, mentre que l’ajut al desballestament de vehicles es lliurarà als beneficiaris igualment a través del punt de venda però amb el previ lliurament del certificat de desballestament i del retall de xassís on està gravat el número d’identificació del vehicle.

Els vehicles nous que s’adquireixin amb aquests beneficis hauran de ser energèticament eficients. Això vol dir que en el cas dels turismes, les emissions de CO2 hauran de ser iguals o inferiors a 120 g/km (la xifra podrà ser de 160 g/km per turismes adaptats a persones amb discapacitat). En el cas de les camionetes i furgonetes, les emissions hauran de ser iguals o inferiors a 160 g/km, mentre que per beneficiar-se del programa amb la compra d’una motocicleta nova, l’emissió de la mateixa haurà de ser igual o inferior als 80 g/km.

D’altra banda, els preus màxims dels vehicles han quedat estipulats en 30.000 euros per la categoria de turismes nous, 30.000 euros per la categoria de camionetes i furgonetes, i de 3.000 euros per la categoria de motocicletes. En el cas dels vehicles elèctrics purs, els vehicles elèctrics d’autonomia extensa i els vehicles híbrids endollables, no existeix límit de preu d’adquisició, sempre que la seva emissió de CO2 sigui inferior o igual a 120 g/km. En el cas de vehicles adaptats per a persones amb discapacitat, no es tindrà en compte el sobrecost d’adaptació del vehicle a la discapacitat.

El nombre màxim de vehicles que poden ser adquirits per beneficiari i programa, sumant totes les categories de vehicle, és de cinc. El vehicle ha d’estar matriculat a Andorra un mínim de tres anys (en cas d’exportació abans d’aquest termini, caldrà retornar l’ajut), mentre que el vehicle haurà d’estar matriculat a nom del beneficiari un mínim d’un any (en cas contrari, caldrà igualment retornar l’ajut).

Per exemple, en el cas que un particular resident a Andorra vulgui comprar a un concessionari andorrà un vehicle nou de 12.000 €, que té una emissió de CO2 de 115 g/km i vol desballestar el seu cotxe actual, el Govern aportarà 1.000 euros; el concessionari 1.000 euros més, i en el cas de desballestament del vehicle el Govern aportarà 1.000 euros més. D’aquesta manera, el descompte de 3.000 euros sobre el vehicle de 12.000 euros representaria una reducció del 25% del preu inicial.

El període en què estarà en vigor el programa Engega serà de vuit mesos a partir de la data de publicació al BOPA, previst per dimecres de la setmana vinent, o bé fins a l’esgotament de la partida econòmica assignada. En aquest cas, el pressupost del programa és de 700.000 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada