Ajut del Govern espanyol al projecte innovador de granja ecològica de gallines La Bana, a Tírvia

El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, visitant una granja ecològica de gallines a Tírvia
Crespín visitant la granja ecològica a Tírvia

El subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s’ha desplaçat, avui dilluns, a la comarca del Pallars Sobirà per a conèixer la granja ecològica de gallines La Bana, un dels projectes innovadors seleccionat dins la convocatòria d’ajuts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la transformació territorial i lluita contra el despoblament. Al Pallars, Crespín ha mantingut també reunions de treball amb els alcaldes de Sort i de Tírvia.

José Crespín, acompanyat per Núria Padrós, impulsora de La Bana, ha conegut aquest model de granja holística originari d’Austràlia basat en el principi de la regeneració dels terrenys agrícoles per a fer-los rendibles i fèrtils. Entre els avantatges d’aquest model de granja itinerant, que fa servir una caravana que es va desplaçant dins les hectàrees de terreny llogades en aquest nucli situat en el terme municipal de Tírvia, Núria Padrós en destaca que les gallines pasturen a l’aire lliure i abonen el terreny amb els seus excrements per a que es regeneri i enriqueixi tot controlant la rotació de la pastura per a garantir la fertilitat de sol. La caravana serveix per a que les gallines posin els ous i dormin.

El subdelegat del Govern ha volgut destacar “la innovació que incorpora aquest projecte a la zona del Pirineu per a tirar endavant una nova empresa que aporta beneficis sostenibles al territori, amb potencial per a créixer i fer-ho en una zona amb risc de despoblament on calen iniciatives d’emprenedoria com aquesta per a fixar població i generar noves expectatives”.

Aquest projecte innovador de granja ecològica, que actualment compta amb un centenar de gallines els ous de les quals es comercialitzen a diferents comerços i clients de la comarca, és un dels 8 projectes lleidatans subvencionats en la convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic dotada amb 29,3 milions d’euros per dur a terme projectes adreçats a la transformació i cohesió territorial i de lluita contra el despoblament.

El projecte de La Bana rebrà una subvenció de 53.487 euros. El conjunt dels 8 projectes lleidatans suma ajuts per valor de 960.000 euros. El Ministeri ja prepara una nova convocatòria amb un pressupost de 33 milions d’euros que, com en l’anterior, estarà adreçada a iniciatives impulsades per entitats locals, entitats sense ànim de lucre o per iniciatives empresarials o d’emprenedoria.

En aquest sentit, Crespín ha assenyalat també que aquest programa de subvencions “és pioner a l’Administració de l’Estat espanyol, neix amb vocació de permanència i és una de les mesures habilitades per a fomentar i promocionar la reactivació de zones amb risc de despoblament que permetin la revaloració de l’entorn rural”.

En el seu desplaçament al Sobirà, el subdelegat del Govern s’ha reunit amb els alcaldes de Sort, Baldo Farré, i amb el de Tírvia, Joan Farrera, amb qui ha abordat diversos temes relacionats amb tots dos municipis. 

TOTES LES NOTÍCIES