Adjudicades les obres de rehabilitació de la Torre de Solsona de Castellciutat, espai de la Ruta 1714

torre-solsonaL’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha adjudicat les obres per portar a terme la rehabilitació i la senyalització de la Torre de Solsona i el seu entorn, amb l’objectiu que pugui rebre visites públiques amb seguretat i comoditat.

Aquestes obres de consolidació i adequació de la Torre de Solsona s’emmarquen en la ‘Ruta 1714’ que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya dins dels actes commemoratius del Tricentenari de la Guerra de Successió (1714-2014).

Les obres de rehabilitació de la Torre de Solsona, fortificació de Castellciutat i antic baluard defensiu austriacista dels Pirineus, permetran posar en valor un dels escenaris de la Guerra de Successió com a patrimoni català, formant part dels deu escenaris de la ‘Ruta 1714’, donant-li la categoria de monument. Castellciutat va tenir un paper important a l’hora de barrar el pas als exèrcits francesos cap a l’interior de Catalunya i es va convertir en el principal baluard pirinenc de la resistència catalana.

“Aquesta intervenció permet un triple resultat: en primer lloc, la conservació del patrimoni modern de la ciutat de la Seu; per altra banda, la difusió entre la gent del nostre municipi i comarca d’uns fets històrics rellevants i el paper destacat que Castellciutat va jugar-hi; i en tercer lloc, la creació d’un producte turístic vinculat al 1714 que portarà visitants i riquesa a la Seu”, ha explicat l’alcalde urgellenc, Albert Batalla.

Les obres

La Torre de Solsona està situada en un petit turó al nord est de la Seu d’Urgell, des d’on es domina la plana que ocupa la ciutat, així com el castell de Ciutat. El seu accés es realitza des de la carretera N260, a través d’un camí de terra, així com per un petit camí des de la zona industrial de ‘Lleteries’.

Actualment, la Torre de Solsona està formada per tres elements: l’edifici de la torre, els murs i muralles que envolten l’edifici de la torre i l’accés i el seu entorn.

Les actuacions de rehabilitació es faran en tots aquests tres elements. Concretament a la zona d’accés, a l’edific del polvorí, a l’exterior del mateix polvorí, al mirador de la muralla, a l’exterior de la Torre, a l’edifici del dipòsit, a l’edifici de la torre i a la mateixa muralla.

Aquestes obres han estat adjudicades a l’empresa urgellenca Construccions Orgèl·lia, SL, per un import de 87.312,33 euros i estan finançades per fons europeus i per una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. La intervenció es completarà amb una senyalització didàctica de part Departament de Cultura de la Generalitat.

La Ruta 1714. Itineraris pels escenaris de la Guerra de Successió

La Ruta 1714 és un recorregut pels deu escenaris on es van produir els episodis històrics més destacables de la Guerra de Successió a Catalunya (1702-1724).

Es tracta de llocs emblemàtics carregats de gran simbolisme, que tenen un excepcional interès patrimonial i/o paisatgístic i que ofereixen una variada oferta cultural i d’oci al voltant. Està formada per monuments com la Seu Vella de Lleida; la Universitat de Cervera; els castells de Cardona i Talamanca; torres de defensa com a Manresa, als Prats de Rei o Solsona, o la fortificació de Castellciutat de la Seu; les ruïnes del Born de Barcelona, o les cases on va viure Rafael Casanova a Moià i a Sant Boi de Llobregat.

A la Seu d’Urgell també s’hi ha previst una altra intervenció durant aquest any, en aquest cas a càrrec del Museu d’Història de Catalunya. Es tracta d’una exposició a la tercera planta de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, sobre la Guerra de Successió i Josep Moragues, qui fou capità de les tropes de Castellciutat fins el 28 de setembre de 1713.

TOTES LES NOTÍCIES