Aigua potable arreu de la UE

La revisió de la legislació europea que avui anuncia la Comissió Europea permetrà millorar la qualitat i l’accés de l’aigua potable i la informació de què disposen els ciutadans.

L’accés a serveis essencials d’alta qualitat, com ara l’accés a l’aigua potable, és un dels drets i dels principis del pilar europeu de drets socials aprovats per unanimitat pels caps d’estat i de govern a la cimera de Göteborg. L’objectiu de la proposta legislativa que avui presentem és precisament garantir aquest dret i respondre a la primera iniciativa ciutadana europea que ha tingut èxit, és a saber, «Right2Water», que ha aplegat més d’1,6 milions de signatures per millorar l’accés de tots els europeus a l’aigua potable. L’objectiu de la proposta que avui presentem també és apoderar els consumidors obligant les companyies proveïdores d’aigua a oferir-los més informació sobre el consum d’aigua, sobre el cost de les infraestructures i sobre el preu del litre de l’aigua de l’aixeta perquè el puguin comparar fàcilment amb el preu de l’aigua embotellada. El que es pretén és reduir l’ús innecessari de plàstics, limitar la petjada de carboni a la UE i assolir els objectius de desenvolupament sostenible.

«Els ciutadans han fet sentir alta i clara la seva veu gràcies a una iniciativa ciutadana europea mitjançant la qual ens han demanat mesures que garanteixin l’accés a l’aigua potable. Hem tingut, doncs, en compte la seva demanda i hem fet un estudi exhaustiu de la legislació vigent i, per tant, ara volem actualitzar-la per millorar la qualitat de l’aigua potable i el seu accés allà on sigui més necessari. Tots plegats hem de protegir la salut i la seguretat dels nostres ciutadans», ha declarat avui el vicepresident primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans.

«Amb aquesta proposta facilitarem la transició cap a una economia circular ajudant els estats membres a gestionar amb eficiència el consum d’aigua potable. Això implica haver de reduir el consum d’energia i evitar pèrdues d’aigua innecessàries. A més, si millorem la transparència informativa, empenyerem els consumidors a triar opcions més sostenibles com ara el consum d’aigua de l’aixeta», ha declarat avui també el vicepresident responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, Jyrki Katainen.

La majoria de la gent que viu a la UE gaudeix d’un bon accés a una aigua potable de la màxima qualitat. Això és degut al fet que la legislació europea fa temps que protegeix els ciutadans europeus i els garanteix l’accés a una aigua potable de la màxima qualitat. La Comissió vol mantenir aquesta qualitat a llarg termini. Per tant, la normativa que la Comissió es proposa de posar al dia millorarà encara més la qualitat i la seguretat del subministrament d’aigua potable afegint un seguit de noves substàncies a la llista de criteris que determinen la potabilitat de l’aigua, com ara la presència de legionel·la o de clorats. Aquestes noves substàncies es fan ressò dels últims coneixements científics i de les últimes recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut.

La nova normativa obligarà els estats membres a millorar l’accés de la població a l’aigua potable i, especialment, el dels grups marginats i vulnerables amb més dificultats per accedir-hi. En la pràctica, això implica instal·lar fonts d’aigua potable en espais públics, engegar campanyes d’informació sobre la qualitat de l’aigua potable i instar administracions i edificis públics a disposar de fonts d’aigua potable.

Un altre canvi important que introduirem en la legislació permetrà facilitar informació a Internet sobre la qualitat i el subministrament d’aigua potable a cada zona per tal de millorar la confiança dels consumidors en l’aigua de l’aixeta. Hem calculat que totes aquestes mesures reduiran d’un 4 % a un 1 % els possibles riscos per a la salut relacionats amb l’aigua potable.

Si les economies domèstiques europees reduïssin el seu consum d’aigua embotellada, s’estalviarien més de 600 milions d’euros l’any. Si millorem la confiança dels consumidors europeus en l’aigua de l’aixeta, també podrem reduir els residus d’ampolles de plàstic i, sobretot, els residus marins. Les ampolles de plàstic són un dels plàstics més comuns que trobem a les platges europees. Actualitzant la Directiva sobre l’aigua potable, la Comissió fa un pas molt important en l’aplicació de l’estratègia europea sobre els plàstics que vam presentar el 16 de gener del 2018.

Una millor gestió de l’aigua potable en els estats membres permetrà evitar la pèrdua innecessària d’aigua i contribuirà a reduir la petjada de carboni. Per tant, la proposta que avui presentem contribuirà a assolir els objectius de desenvolupament sostenible (objectiu 6) del 2030 i l’acord de París sobre el canvi climàtic. La nova normativa permetrà fer controls de seguretat més específics allà on els riscos siguin més elevats. D’altra banda, la Comissió agilitzarà a tot el mercat interior de la UE la normalització dels materials de construcció del sector de l’aigua, com ara canonades o dipòsits d’aigua, perquè no contaminin l’aigua potable.

Rerefons
La majoria de la gent que viu a la UE ja gaudeix d’un molt bon accés a una aigua potable de la màxima qualitat en comparació amb d’altres regions del món, en part gràcies a l’aplicació durant més de 30 anys de la legislació europea sobre la qualitat de l’aigua potable. Aquesta legislació garanteix que l’aigua destinada al consum humà pugui ser consumida amb seguretat i sense perill per a la salut. Els principals objectius d’aquesta legislació són els següents:

  • garantir que la qualitat de l’aigua potable sigui controlada aplicant-hi una normativa que es basi en les evidències científiques més recents;
  • fer un seguiment, una avaluació i un control efectius de la qualitat de l’aigua potable
  • i oferir als consumidors una informació suficient, pertinent i adequada.

La revisió de la Directiva 98/83/CE sobre l’aigua potable ha estat inclosa en el programa de treball de la Comissió del 2017 arran de la iniciativa ciutadana europea «Right2Water». A més, la proposta de revisió de la Directiva sobre l’aigua potable respecta els criteris d’avaluació del programa REFIT i va acompanyada d’una avaluació d’impacte i de les recomanacions de l’OMS.

TOTES LES NOTÍCIES