salEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat va efectuar la setmana passada el transport en helicòpter de sal per a ús ramader a les pastures d’estiu del Parc Natural de l’Alt Pirineu. En aquest viatge se’n van transportar 2 tones, que serviran per abastir de sal els ramats que pasturen en zones del Parc que no tenen accés amb vehicle motoritzat.

 Aquest projecte, impulsat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’ha realitzat en coordinació amb les associacions ramaderes locals. Aquest servei als ramaders del Parc es realitza bianualment i es va iniciar l’any 2009, amb la finalitat de facilitar la feina de gestió de les pastures més inaccessibles del Parc. Fins ara, els ramaders havien de pujar la sal a l’esquena. Les zones beneficiades per aquest projecte són principalment les capçaleres de les valls d’Àneu, vall de Cardós i vall Ferrera. Aquestes són zones de pastures d’alta muntanya que no disposen d’accés motoritzat, requisit indispensable per tal de poder-se acollir a la iniciativa. Les zones de descàrrega es situen dins els límits de l’espai protegit, i cal que els ramats beneficiats realitzin els aprofitaments de pastura d’estiu majoritàriament dins l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 
Aquesta acció, que es realitza en col·laboració amb el Grup de Suport Aeri del Cos d’Agents Rurals del mateix Departament d’Agricultura, permetrà millorar la gestió de les pastures d’alta muntanya, al mateix temps que millorarà la conservació del medi, ja que fomenta la gestió dels ramats sense necessitat de crear noves infraestructures viàries a l’alta muntanya.
 
El Grup de Suport Aeri ha pogut portar a terme aquest servei perquè uns condicions meteorològiques favorables han fet que el risc d’incendis en aquestes darreres setmanes hagi estat baix. D’aquesta manera, s’han pogut compatibilitzar els serveis de vigilància contra incendis, que són prioritaris, amb altres serveis vinculats a la conservació i la gestió del patrimoni natural i de suport al sector agrari.
 
Suport a l’agrupament de ramats ovins en zona d’ós
 
En aquesta actuació també s’han transportat queviures per als pastors que realitzen la vigilància dels ramats d’oví de la vall de Cardós. Aquest programa, finançat pel Departament d’Agricultura, proporciona als ramaders d’oví del Parc Natural de l’Alt Pirineu que realitzen aprofitaments en zones amb presència continuada d’ós els mitjans necessaris per minimitzar la interacció entre els ramats d’oví i aquesta espècie amenaçada durant el període estival.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada