El Govern ha aprovat aquest dimecres el Reglament d’ús dels productes fitosanitaris treballat pel departament d’Agricultura, a proposta del ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé. L’objectiu és el de consolidar les bases que permetin regular la compra, l’aplicació i la gestió dels productes fitosanitaris, evitant l’actual situació de desconeixement per part de l’Administració dels productes utilitzat, la qual cosa suposa una dificultat per prevenir riscos de contaminació del medi o intoxicació de les persones. El text sotmès a consideració avui pel Consell de Ministres pretén així avançar en una normativa pendent de reglamentar des de fa més de 10 anys.

Aquest text incorpora dos grans eixos. D’una banda, la definició dels tipus de productes fitosanitaris que seran sotmesos a una regulació i seguiment, així com quins professionals i en quines circumstàncies es poden realitzar aplicacions i quin ha de ser el circuit de gestió dels residus dels productes fitosanitaris. D’altra part, el reglament introdueix el concepte de “plaga de quarantena”, identifica les patologies vegetals que es consideren plaga i estableix els protocols d’actuació en cas de diagnòstic positiu.

El reglament estableix també una transició específica per a tos aquells professionals del sector agrari (aplicadors i venedors) que es trobin en actiu, de tal forma que puguin ser considerats aplicadors o venedors autoritzats després d’assistir a una sessió formativa específica. Per contra, els titulars de nous comerços o explotacions hauran de superar un curs de “manipulador de productes fitosanitaris” – bàsic o avançat – per poder utilitzar els productes necessaris.

Actualment, Andorra disposa d’una legislació en matèria veterinària que es troba a l’alçada de les exigències de la UE i que permet la circulació dels animals vius i productes d’origen animal amb origen a Andorra cap a altres destinacions. Aquest, però, no es el cas de les produccions vegetals que degut a la manca de legislació en matèria fitosanitària no poden ser certificades per les autoritats sanitàries.

La llei d’Agricultura i Ramaderia de l’any 2000 estableix que el Govern haurà de definir i publicar un “manual de bones pràctiques agràries”. Aquests procediments tenen com a objectiu la millora en l’eficiència dels treballs realitzats pel sector primari, alhora que han de contribuir a reduir al mínim els possibles riscos derivats de la pràctica agrària, ja sigui els riscos personals del propi agricultor o ramader com els riscos dirigits al medi. Algunes d’aquestes “bones pràctiques agràries” han estat desenvolupades mitjançant formacions específiques continuades (transport animal, alimentació per animals, etc), però restava per desenvolupar un aspecte important com era l’ús dels productes fitosanitaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada