Agricultura reforça el programa de selecció i millora de la raça Bruna d’Andorra

Un exemplar de Bruna dels Pirineus
Un exemplar de Bruna dels Pirineus. Foto: Februpi/ Arxiu

El Govern ha aprovat dos convenis de col·laboració, el primer amb el Grup Gascona dels Pirineus (Groupe Gasconne) i el segon amb la Federació Bruna dels Pirineus (FEBRUPI). Els dos protocols d’entesa tenen com a finalitat donar continuïtat i reforçar el programa de selecció i millora de la raça Bruna d’Andorra, per continuar potenciant les races locals destinades a l’aprofitament de les pastures en zones d’alta muntanya.

En concret el Govern ha renovat el conveni que des de fa anys el Departament d’Agricultura té establert amb el Groupe Gascon, entitat que compta amb una llarga i dilatada experiència en els processos de millora i de selecció de bestiar boví. L’entitat francesa disposa d’un centre de selecció de braus de la raça Gasconne a Vileneuve du Paréage a l’Ariejà i el conveni permet destinar a aquest espai també als vedells de la raça Bruna d’Andorra a efectes de ser sotmesos a les proves de selecció.

Les proves d’avaluació permeten analitzar la morfologia i el creixement, la capa (colors i altres característiques externes pròpies de cada raça) així com practicar diverses proves genètiques a efectes de poder produir braus reproductors que afavoreixin la producció de vedells amb una bona constitució per a la producció de carn.

A més, el Consell de Ministres també ha aprovat l’establiment d’un nou conveni de col·laboració, en aquest cas amb la Federació de la Bruna dels Pirineus (FEBRUPI). La voluntat de la iniciativa és poder incrementar el nombre de vedells de la raça Bruna d’Andorra que poden ser seleccionats com a futurs braus reproductors al centre de selecció que aquesta entitat té a l’escola agrària dels Pirineus a l’Alt Urgell. Es preveu que el mes vinent de juny ja es puguin destinar vedells de la Bruna d’Andorra a aquest centre de selecció.

El conveni també preveu que es puguin dur a terme intercanvis de braus de la raça bruna entre els ramaders andorrans i catalans, per renovar una part dels efectius i minimitzar els possibles efectes negatius que es poden produir per a la consanguinitat tenint en consideració la petita dimensió de la cabana ramadera bovina.

Ambdós convenis s’estableixen per una durada de 4 anys, assegurant així la continuïtat del programa de millora i selecció de la raça Bruna d’Andorra i per consegüent la continuïtat de la producció de la carn de vedella i de bou que es comercialitza per part de Ramaders d’Andorra SA, sota els segells de carn de qualitat controlada d’Andorra i la IGP Carn d’Andorra. Un segell més que consolidat que ha permès generar una oferta constant de carn i productes carnis de proximitat que han generat una activitat que assegura un bon nivell de rendibilitat per a les explotacions ramaderes del país.

TOTES LES NOTÍCIES