Agricultura de la Generalitat recolza la venda de llet crua de vaca per “apropar productor i consumidor”

Arxiu

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha mostrat aquest cap de setmana el suport a la regulació de la venda de llet crua de vaca, que s’ha publicat aquest divendres passat al DOGC. Jordà recorda que la mesura dóna resposta a “les nombroses peticions del sector ramader perquè els productors de llet puguin revalorar els seus productes” i a l’objectiu social i ecològic de fomentar els aliments de proximitat.

Per exemplificar-ho, Jordà ha visitat l’explotació de Mas El Lladré, a les Llosses (Ripollès) i ha tastat la llet crua que s’ofereix en aquesta granja, que és un dels participants habituals a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu a la Seu. La consellera ha subratllat que la venda es farà “sempre sota estrictes controls higiènics i sanitaris” i que contribuirà “a reforçar la viabilitat de les explotacions ramaderes i enfortir el sector lleter a Catalunya”, que segons ha recordat els darrers anys ha patit una severa reestructuració. Aquest procés ha donat peu a que avui hi hagi menys explotacions però que estiguin “molt tecnificades en mans de productors altament professionalitzats, gràcies a la bona gestió de tothom i a les Bones Pràctiques. Catalunya té actualment la condició europea de “zona lliure de la brucel·losi bovina”.

Teresa Jordà ha explicat que amb aquesta mesura donen “continuïtat a l’economia circular que és un dels eixos d’aquesta legislatura en l’àmbit agrari, potenciem la venda de proximitat i el producte del territori i establim un vincle directe entre consumidor i productor”.

El nou Decret garanteix principalment el compliment de Bones Pràctiques higièniques i d’autocontrol per part del productor establint els requisits que han de complir les explotacions a l’hora de produir, manipular, envasar, transportar, etiquetar, vendre i informar el consumidor. Aquests controls són els ja establerts en la normativa europea en matèria d’higiene alimentària i s’hi afegeixen uns requisits addicionals relatius a la prevenció de mamitis, paràmetres microbiològics i contaminants químics. La normativa també incideix en la neteja dels equips i inclou una formació obligatòria del personal de l’explotació.

Aquesta nova tipologia de venda realça el valor biològic i gustatiu de la llet crua però implica tornar a educar el consumidor sobre com tractar-la. El Decret mateix estableix un article d’informació al consumidor on en el moment de la compra ha de constar de manera destacada la menció “llet de vaca no tractada tèrmicament: cal bullir-la abans del seu consum”, tant si es ven a l’explotació com si es fa a través de màquines automàtiques o envasada a través de comerç minorista.

Conjuntament amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), s’ha elaborat una Guia de Bones Pràctiques per a aquesta activitat. També s’ha preparat un document informatiu “Beu llet crua amb seguretat” amb indicacions als consumidors sobre tractar i conservar aquesta llet de manera segura.

També, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha elaborat un fulletó sobre la venda directa de llet crua de vaca que destaca els trets bàsics de l’activitat, i ha organitzat diverses jornades de transferència tecnològica per explicar les condicions per poder realitzar aquesta activitat i el contingut del Decret.

Catalunya, com a altres estats membres de la Unió Europea, s’ha instaurat darrerament un nou sistema de venda de llet al consumidor final per mitjà de màquines automàtiques. Aquest nou sistema de venda va començar amb la venda de llet pasteuritzada, tot i que actualment ha evolucionat en els països del nostre entorn, com ara França o Itàlia, a la venda de llet crua. Els productors, que en alguns casos estan percebent preus per sota del cost de producció, busquen alternatives de comercialització de la seva producció.

TOTES LES NOTÍCIES