Afers Socials vol potenciar l’acolliment familiar com a mesura de protecció als infants

El  ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el secretari de la Fundació Jacqueline Pradère, Josep Manzano, han signat un conveni de col·laboració per promoure l’acolliment familiar com a mesura de protecció als infants davant de la institucionalització.

El primer acte que contempla el conveni és la conferència del doctor Felix Arrieta, professor del Departament de Treball Social de la Universitat de Deusto al País Basc, sota el títol “L’acolliment familiar com a mesura de protecció infantil”. Posteriorment es projectarà un documental que vol mostrar la realitat de l’acolliment familiar amb l’experiència de dues famílies d’acollida i de dos joves extutelats, un que ha residit al Centre d’Acolliment d’Infants i Joves “La Gavernera” i un altre que s’ha beneficiat de l’acolliment familiar en família aliena.

L’acte, organitzat conjuntament pel Govern i la Fundació Jacqueline Pradère, tindrà lloc el dijous 8 de juny a les 20.15 hores, a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que s’inicien un seguit d’accions per potenciar aquest recurs, ja que aporta beneficis per als infants que no s’obtenen amb la institucionalització. Així, els infants acollits es beneficien d’una major estabilitat i afectivitat i estableixen vincles afectius i educatius que els aporten seguretat, confiança, atenció i dedicació.

Actualment hi ha cinc menors acollits en quatre famílies alienes i 20 menors acollits en família extensa. El ministre ha considerat que per poc que es pugui incrementar el nombre de famílies d’acollida, ja serà un èxit, i per això s’inicia aquest programa que vol aportar informació perquè les famílies s’animin a acollir i coneguin els beneficis d’aquesta mesura.

El cap d’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé, ha presentat el programa d’acolliment familiar, que té com a finalitat oferir protecció al menor en situació de risc mitjançant una família acollidora que en complementi la cura, l’educació i l’alimentació mentre la família d’origen no pugui recuperar-se i responsabilitzar-se de les seves funcions com a pares.

Olivé ha indicat que des del Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància es dóna suport a les famílies acollidores, tant amb formació i preparació prèvia com amb assessorament i seguiment de l’infant i la família durant el procés. A més, ha volgut remarcar que aquesta mesura no s’ha de veure frenada per qüestions econòmiques ja que es dóna suport econòmic per fer front a totes les despeses de l’infant acollit. També ha indicat que una de les pors de les famílies d’acollida pot ser el trencament de la relació en el moment del retorn de l’infant a la família biològica, i en aquest sentit ha indicat que no és així, sinó que es treballa també per mantenir el vincle amb el menor.

L’acolliment en família aliena és un dels recursos de protecció al menor, que ofereix un espai dins d’una família el temps necessari fins que aquest pugui retornar amb la seva família d’origen.

Es tracta d’acolliments en el que no existeix cap vincle de parentesc entre el menor i la família que l’acull, on s’afavoreix un entorn de respecte per la història i la identitat del menor, per la seva relació amb la família biològica i pel seu retorn al nucli familiar, evitant d’aquesta manera una institucionalització.

Foto: SFG

TOTES LES NOTÍCIES