Afers Socials aposta per incrementar els pisos amb serveis per a la gent gran

Pallarés compareixent a la comissió legislativa d'Afers Socials i Igualtat
Pallarés compareixent a la comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat (Consell General/Eduard Comellas)

Endarrerir l’arribada de gent gran a les residències, fomentant els pisos amb serveis. Aquest és un dels principals objectius del Pla Nacional Sociosanitari per a la gent gran que des d’Afers Socials s’ha presentat aquest dimarts al Consell General. Anar cap a un model d’atenció domiciliària avançat amb professionals més qualificats i que hi hagi centres de dia a totes les parròquies són altres reptes del projecte, que encara no s’ha tancat del tot i que està obert a rebre modificacions.

Un dels principals desitjos que sorgeix entre la gent gran és poder viure el màxim temps possible a casa i de forma autònoma. Per donar-hi resposta, el Pla Nacional Sociosanitari d’Afers Socials planteja crear més pisos amb serveis amb la voluntat d’endarrerir així l’entrada a les residències. Ara mateix tenen tres persones amb aquest model a Ordino i l’objectiu és desplegar-lo al costat dels comuns.

La ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, ha afegit que alguna entitat privada ja ha mostrat l’interès de reconvertir un edifici per crear aquest perfil d’habitatges i ha indicat que tot plegat també s’haurà d’emmarcar amb l’actual problema d’habitatge que pateix el país.

Una altra de les vies és anar cap a un model d’atenció domiciliària avançat amb més professionals i més especialitzats amb serveis que treballin en xarxa i que es complementin durant tot el dia. 

Reforçar els programes d’atenció a les persones amb discapacitat d’edat avançada i obrir centres de dia a totes les parròquies són altres línies de treball. 

Encara no tenen quantificades les inversions d’aquest projecte i volen tenir-lo tancat per encarregar una avaluació d’impacte. Tot i això, Pallarés ha afirmat que no es preveuen costos elevats. El 2021 es van destinar més de 13 milions d’euros a accions per a la gent gran.

 

El preu de les noves places als centres ha tornat a enfrontar el PS i el Govern

L’augment de preu de les tarifes dels centres sociosanitaris per als nous usuaris ha provocat una discussió intensa entre la ministra d’Afers Socials i el president del Partit Socialdemòcrata en el marc de la comissió legislativa d’Afers Socials.

Pere López ha criticat que no es tingués més en compte la pressió que aquesta decisió pot provocar a les famílies. Per contra, Pallarès li ha respost que li preocupa l’alarmisme que generen aquests arguments i ha destacat que no deixaran ningú enrere.

En aquest sentit, ha assegurat que “es podran demanar les ajudes que facin falta”, sense cap límit pressupostari. “Així no es queda ningú enrere i es continua acompanyant, cosa que ara també passa perquè hi ha persones que no poden aportar la quantitat”.

TOTES LES NOTÍCIES