Afers Exteriors publica el recull dels tractats i acords internacionals vigents al Principat al 2019

Vista d'Andorra la Vella des de la Comella
Vista d’Andorra la Vella des de la Comella. Foto: ARXIU

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha presentat durant la sessió de Consell de Ministres l’edició 2019 del Recull dels tractats i acords internacionals vigents al Principat. El document està dividit en dues parts: la primera inclou els convenis i els tractats d’organismes internacionals adoptats per Andorra i els acords i els convenis establerts amb diversos estats; i la segona inclou les esmenes, les modificacions i les entrades en vigor dels convenis i dels acords que van ser publicats en anys anteriors.

El contingut de la publicació està estructurat tenint en compte l’àmbit temàtic dels convenis, dels tractats i dels acords corresponents al 2019 i que pertanyen a àmbits diversos com: la protecció internacional dels drets humans, la cooperació judicial, la salut, el transport i les comunicacions, els esports, el dret internacional privat i les relacions amb la Unió Europea.

La publicació, en format únicament digital, permet als operadors jurídics i acadèmics retrobar ràpidament els convenis que han entrat en vigor durant el 2019, facilitant així la recerca.

D’entre tots els acords corresponents a l’any 2019, convé destacar-ne algun. Així per exemple el Protocol número 16 de la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, que preveu que el Tribunal Constitucional i el Tribunal Superior de Justícia puguin adreçar al Tribunal Europeu dels Drets Humans una sol·licitud de parer consultiu relatiu a alguna qüestió d’interpretació o d’aplicació del drets i llibertats definits a la Convenció o als seus protocols en un cas concret.

També en destaca el Tractat relatiu a la transmissió electrònica de sol·licituds de cooperació jurídica internacional entre autoritats centrals, que pertany a la Conferència de ministres de Justícia dels Països Iberoamericans, i pretén reforçar la cooperació amb els països iberoamericans precisament en el moment en què Andorra exerceix la Secretaria Pro-Tempore de la Conferència Iberoamericana, en el període 2019-2021.

Per tal de donar seguiment a l’Agenda 2030, concretament a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12 (Garantir modalitats de consum i de producció sostenibles), aquest recull únicament està disponible en suport electrònic a la pàgina web del Ministeri d’Afers Exteriors:  https://www.exteriors.ad/ca/tractats-i-acords-internacionals.

TOTES LES NOTÍCIES