El Govern ha aprovat l’adjudicació de l’estudi d’investigació de la condició dels sòls al Pas de la Casa a l’agrupació d’empreses Ecotècnic + Tecoman’98. L’objectiu de l’estudi és delimitar el sòl afectat per hidrocarburs i estudiar si el sòl i les aigües subterrànies es consideren contaminades. L’àmbit de treball és l’entorn de la plaça dels Vaquers, el carrer Bearn i l’església del Pas de la Casa.

A l’estiu del 2014 unes obres van posar de manifest la presència d’hidrocarburs en una rasa a l’entorn de la Plaça dels Vaquers del Pas de la Casa, i es va constatar la necessitat d’analitzar els sòls.

Així, l’estudi d’investigació adjudicat inclou tres fases que hauran de realitzar-se en funció dels resultats de les anteriors. La primera fase és el diagnòstic de la situació inicial, que inclou la recollida d’informació relativa a vessaments ocorreguts, la recollida de cartografia de serveis, rases, etc., l’inventari de cubes de gasoil a l’entorn de la zona d’estudi, la delimitació prèvia de la contaminació mitjançant tècniques de Georadar i Soil Gas, els sondejos i els mostrejos de sòls i aigua subterrània. Està previst que aquesta fase s’acabi abans que comenci la tardor.

En cas que l’estudi posi de manifest que les concentracions contaminants als sòls superen el nivell guia d’alerta per a l’ús i per tant els sòls es considerin potencialment contaminants, caldrà completar l’estudi amb la segona fase, d’estudi de risc per a les persones.

Finalment, només si l’estudi d’avaluació del risc per a les persones indiqués l’existència de risc no acceptable per a les persones i per tant es considerés que hi ha contaminació de sòls o aigües, s’iniciaria la tercera fase, d’estudi d’objectius de descontaminació que s’haurà de presentar a finals del 2015. L’execució de la descontaminació de sòls, en cas que fos necessària, seria objecte d’una nova licitació.

Donades les característiques climatològiques del Pas de la Casa cal iniciar les tasques d’investigació inicial tan bon punt les condicions meteorològiques ho permetin, perquè no quedin inacabades quan comenci la temporada d’hivern.

L’adjudicació no té un preu tancat donada la variabilitat de les tasques a realitzar, però en qualsevol cas la despesa no podrà superar els 45.000 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada