AD800 s’ha presentat aquest dimecres oficialment un cop constituïts com a associació. Reclamen una major responsabilitat als polítics a l’hora de governar però també als ciutadans en relació a la seva participació amb les decisions del país. Segons el seu vicepresident, Manel Montoro, Andorra té un sistema ‘anacrònic’ que s’ha d’actualitzar ja que ‘no ens sentim representats’ i per això demanen que el Govern adopti els referèndums com a òrgan de decisió en temes com la rebaixa dels anys per obtenir la nacionalitat. Denuncien també la manca d’independència del poder judicial i aspiren a poder canviar la Constitució perquè la Justícia tingui un pressupost propi i una manera de funcionar autònoma. A més, han començat una campanya de recollida de signatures per aclarir la situació de la CASS amb la qual confien a rebre el suport de fins a 20.000 persones per presentar-la al Govern.
El grup AD800 s’ha presentat aquest dimecres com a associació ciutadana ‘sense color polític’ tot i que amb una voluntat forta d’implicar-se en les decisions polítiques del país, ja que consideren que ‘els polítics no es poden desentendre de la ciutadania i dels seus problemes’, com també que els ciutadans han de ser més participatius.
Una manera de portar a la pràctica aquesta participació, segons l’associació, són els referèndums que s’haurien d’adoptar com a òrgan de decisió, sobretot en els grans temes d’interès nacional com pot ser la rebaixa dels anys per accedir a la nacionalitat. Segons el vicepresident de l’associació, Manel Montoro, ‘la forma de governar en aquest país ha de canviar perquè no ens sentim representants’. Tot i que han reconegut que la Constitució preveu aquest òrgan, també han admès que només el cap de Govern en pot convocar un.
Preocupa també a AD800 la situació i la gestió de la CASS, i per això han endegat una campanya de recollida de signatures on es demana específicament sobre tres aspectes: la situació econòmico-financera actual de la CASS i les seves previsions de futur, el llistat d’inversions des de la seva creació i rendibilitat de les mateixes i les actes de totes les reunions del Consell d’Administració. La secretària general de l’associació, Mélanie Musolas, ha considerat que la situació de la parapública és ‘indignant’ i ‘preocupant’ i ha explicat que esperen arribar als 20.000 suports per lliurar el document al Govern i demostrar que ‘gran part de la població no està d’acord amb la gestió de la CASS’.Segons Musolas, si el Govern no té en compte aquesta ‘pressió’ és que la seva transparència ‘és mentida’ i que ‘li és indiferent la demanda de la població’.
Per la seva part, la vocal Sílvia Gorraiz ha criticat que la independència judicial a Andorra ‘no està garantida’ en tant que els membres del Consell Superior de Justícia ‘tenen una clara connotació política’ i determinen els batlles i magistrats del país. A més, demana que els pressupost per a la Justícia sigui autònom i que els batlles tinguin la consideració de funcionaris. L’objectiu, a la llarga, ha dit Gorraiz, és poder modificar la Constitució.
Per últim, la secretària general ha valorat les retallades que patiran els funcionaris i ha indicat que són ‘víctimes del sistema’ i que ‘la responsabilitat política només hi és a l’hora de cobrar i no quan han de passar comptes amb els electors’. El vicepresident ha afegit que la crisi ha destapat la mala gestió dels estats i que aquests s’han de remodelar i adaptar-se ‘als nous contextos’. L’associació tot just està constituïda i per això estan treballant per establir un calendari de trobades, així com la quota dels socis. Properament faran visites a cada parròquia per presentar-se i divulgar les seves accions i les línies ideològiques.
Bon balanç de la campanya per pagar en efectiu
La junta d’AD800 ha fet un balanç ‘molt positiu’ de la darrera campanya que animava els clients a pagar en efectiu les seves compres per evitar les comissions dels pagaments amb targeta als comerços. Han apuntat que s’han repartit uns 200 cartells en establiments de tot el país i que la gent està més conscienciada.