ad800

El portaveu d’AD800, Manel Montoro, ha expressat la ‘sorpresa’ per la resposta obtinguda per la iniciativa per recuperar el sistema de llistes electorals obertes. A l’estand que tenen a la Fira d’Andorra la Vella ja s’hi han acostat nombroses persones amb l’objectiu de signar. Fins aquest migdia a la fira n’havien recollit un centenar, que sumat a les ja duien recollides amb anterioritat arriben al miler i confien poder presentar la Iniciativa legislativa davant el Consell General a finals d’enguany o principis del vinent.

Es necessiten al voltant de les 2.300 signatures per entrar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) al Consell General per tal de recuperar el sistema de llistes electorals obertes. De moment, AD800 n’ha recollit un miler, i seguirà la mateixa estratègia emprada per la recollida de signatures per demanar major transparència a la CASS –deixant fulls en diversos establiments- per aconseguir les necessàries abans que s’acabi l’any. La valoració que fa el portaveu de l’associació, Manel Montoro, del ritme en què es van recollint les signatures és positiva i opina que ‘està anant molt bé’.

Montoro ha explicat que hi ha hagut gent que s’ha acostat a l’estand d’AD800 directament per signar a favor de les llistes obertes i d’altres als que amb una mínima explicació s’hi ha adherit. El portaveu de l’associació ha explicat que a la gent gran ‘no cal que els ho expliquis’, ja han viscut aquest sistema i ‘el volen recuperar’. Als joves i la gent d’edat mitjana sí que se’ls ha explicat, i també ha estat fàcil que s’adhereixin.

També s’han trobat amb residents que volien signar i als que s’ha hagut de dir que no podien. Si haguessin pogut, ‘potser portaríem el doble o el triple’ d’adhesions, ha comentat Montoro, que atribueix al fet que en aquesta ocasió només hagin pogut signar els andorrans la diferència de signatures recollides en comparació a la campanya per la transparència de la CASS.

De fet, ha exposat que gairebé tothom veu les llistes obertes com ‘una bona idea’. ‘Els únics crítics amb les llistes obertes són els polítics, són els únics a qui no els agrada’, ha constat aquests dies a la fira.

D’altra banda, l’entitat continua treballant en d’altres fronts. A més de fer de ‘pont’ per posar en contacte diferents afectats per preferents per tal que es constitueixin en associació –Montoro en aquest punt ha explicat que a la fira han rebut una quinzena més de casos, alguns d’ells ‘de llibre’, en ser treballadors dels propis bancs alguns dels afectats-, l’entitat ha demanat reunir-se amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, per poder conèixer més a fons la situació dels transfronterers.

Segons va explicar Montoro dissabte després de rebre la visita de Batalla a l’estand d’AD800, l’associació ha rebut contactes d’aquest col·lectiu que s’ha quedat a l’atur i ‘ara estan en una espècie de llimbs’, perquè no reben ajuts ni d’Andorra ni d’Espanya. L’objectiu de la futura reunió amb l’alcalde alturgellenc no és altra que ‘aprofundir en la situació’, obtenir informació i buscar possibles solucions, sabent que ‘és complicat’. Des d’AD800 es defensa que amb els transfronterers hi ha hagut una relació de ‘reciprocitat’ mentre les coses han anat bé, doncs les dues parts se n’han beneficiat i ara que hi ha problemes, també s’hauria de buscar solucions entre les dues parts.

Per la seva part, Batalla va reconèixer que des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell es treballa ‘perquè es puguin resoldre’ els reptes i necessitats del col·lectiu de transfronterers, intentant parlar amb les altres administracions, però que en aquest àmbit ‘les competències no són de l’Ajuntament’. De totes maneres, entén que ‘algú se n’ha de fer ressò’, de la situació dels transfronterers, i va exposar que l’Ajuntament ‘ens hem fet bandera d’aquest col·lectiu’.

Crida a perdre la por

Montoro ha afirmat que els dies de la fira són els que ‘tenim recompensa’, doncs hi ha hagut moltes persones que s’han apropat a l’estand a ‘felicitar-nos, dir-nos que ja era hora que hi hagués qui parlés alt i clar i a agrair-nos la nostra implicació’.

També hi ha hagut qui els ha demanat que s’organitzessin més reunions de poble per poder exposar els seus problemes i tampoc són pocs els que els han transmès el sentiment que la gent del carrer té ganes de manifestar-se. En aquest darrer sentit, Montoro ha fet ‘una crida a la pèrdua de la por’ i ha demanat a la ciutadania ‘que s’impliquin més’, doncs ‘tampoc perdrem res, pitjor dels que estem no hi estarem’. Creu que cal que la gent passi a l’acció i comenci a dir les coses també fora de casa, ‘fer un pas endavant per entre tots sortir d’aquest forat’.

3 comentaris

  1. No és per res…., però em sembla que haurien de evacuar consulta amb al Vaticà per la iniciativa. (em refeixo al Govern, no als emprenedors i valents de AD800)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada