Actua fomenta les noves tecnologies a les escoles

actuaEl 11è clúster d’educació de la Iniciativa Actua ha acollit aquest dimarts la presentació d’un projecte adreçat a fomentar l’ús de les noves tecnologies a les escoles.

La responsable dels clústers de la Iniciativa Actua i el director del departament de Sistemes Educatius del Ministeri d’Educació, Marc Jover, han informat als participants de la posada en marxa del premi Actua, adreçat al estudiants de cinquè de primària dels tres sistemes educatius i basat en el llenguatge de programació Scratch.

Els estudiants hauran d’elaborar una nadala animada amb aquest llenguatge inspiradaen el concepte de participació ciutadana, un dels eixos sobre els que va pivotar la recent presidència andorrana del Consell d’Europa. Aquest concurs compta amb la col·laboració del MassachussetsInstitute of Tecnology (MIT), que ha desenvolupat el llenguatgescratch. Es tracta d’un programa molt intuïtiu que es pot trobar al web http://scratch.mit.edu.

L’objectiu del concurs es propiciar la utilització de les noves tecnologies com a eina educativa. Hi participaran tots els sistemes educatius del país amb grups de 1 a 3 alumnes de primària que disposaran de marge fins el dia 22 de novembre per lliurar els projectes. La valoració es farà a traves d’un jurat compost per un membre de cada sistema educatiu, un representant d’Actua i un representant del Ministeri d’Educació.

Actua lliurarà un LegoMindstorm, un robot programable en scratch, als tres finalistes i utilitzarà el projecte guanyador com a Nadala de la Iniciativa.

El 11è clúster d’educació de la iniciativa Actua ha comptat amb una quinzena de participants . Es tracta de la primera sessió des de de la segona trobada del clúster anual que es va celebrar el mes de juny.

Imma Jiménezha fet un repàs dels resultats obtinguts a la segona trobada anual de clústers. La idea va ser reagrupar els grups d’educació, innovació, i salut i benestar per arribar a una cooperació dels diferents àmbits. La col·laboració ha fructificat en nous projectes com l’organització de congressos, de conferencies  i de formacions d’alts nivell o  de campus de llengües per a viatges lingüístics.

Ferran Casas, responsable de HES idiomes, es un dels resultats dels clústers de la iniciativa Actua. Casas ha presentat la seva empresa d’idiomes i com la cooperació a permès la creació d’un camp de colònies d’estiu anglosaxó a Andorra, un campus que, considera, pot ajudar a potenciar altres sectors.

Seguidament, Sònia Figueras,  responsable del programa capacity de la fundació OMT. THEMIS, ha presentat la tasca de la Fundacióen formació i educació. OMT.THEMIS s’encarrega de transmetre la prioritat d’integrar el turisme a l’agenda política i econòmica internacional. Els diferents objectius de la fundació son promoure el turisme sostenible, millorar la competitivitat, o promoure la contribució del turisme en el desenvolupament econòmic.  Sònia Figueras ha presentat els programes de la fundació, posant en relleu la importància de la cooperació.