Actua dóna a conèixer l’exemple d’Estònia com a capdavantera en noves tecnologies

El conseller de Política Digital del Govern de la República d’Estònia, Siim Sikkut, ha impartit aquest dijous a la tarda la conferència ‘e-Estonia: building the digital society’. Una trentena d’assistents han assistit a la xerrada, organitzada per ACTUA, i han descobert com Estònia ha implementat les noves tecnologies. Sikkut ha indicat que a Estònia gairebé tot es fa digital, començant des dels tràmits administratius fins a temes de la societat i del dia a dia. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha estat l’encarregat de presentar l’acte i ha indicat que aquest país és “un bon exemple per visualitzar com han enfocat els tràmits administratius via on line i com han aplicat la tecnologia per fer-ho realitat”. La idea de compartir aquesta trobada va sorgir d’una visita que es va dur a terme el passat mes de setembre.

Dins del marc de les ponències que organitza la iniciativa ACTUA, aquest dijous ha tingut lloc la conferència ‘e-Estonia: building the digital society’ que ha anat a càrrec del conseller de Política Digital del Govern de la República d’Estònia, Siim Sikkut. El conferenciant, davant d’una trentena d’assistents, ha explicat com a Estònia s’han aplicat les noves tecnologies. En primer lloc, ha indicat que els tràmits de Govern es fan tots per Internet, per exemple, els impostos es declaren en línia. A part, també ha destacat que assumptes del dia a dia també es fan via digital, per exemple, “consultar les notes dels alumnes, les receptes mèdiques i fins i tot no cal signar en un paper, tot és via Internet”. L’acte ha estat presentat pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que ha indicat que aquest país és un bon exemple per visualitzar com ha enfocat els tràmits administratius via on line i com ha aplicat la tecnologia per fer-ho realitat.

Sikkut també ha explicat com es va estructurar aquest sistema que pretén facilitar i simplificar els tràmits administratius i capacitar l’administració pública amb un funcionament més eficient. Una experiència que ha catalogat “d’èxit” i que ha afavorit el creixement d’Estònia en els últims anys.

El secretari d’estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, ha explicat que fer venir aquest conferenciant era “molt important” perquè la gent d’Andorra conegui l’experiència d’Estònia amb temes d’innovació i administració àgil (on line). D’altra banda, Missé ha indicat que de moment no hi ha inversió estrangera directa que vingui des d’Estònia però que aquest tipus d’esdeveniments ajuden que en un futur hi hagi un intercanvi empresarial important. Fins al moment, Andorra ha rebut molta inversió estrangera directa d’Espanya i França i Missé ha afegit que “la voluntat és obrir molts més mercats per no ser estrictament dependents d’aquests dos mercats tan pròxims”.

A l’acte també hi han assistit empresaris privats d’Estònia, i en aquest sentit, Saboya ha indicat que combinar la presència de representants del sector públic i privat és una opció per sumar esforços i treballar en una mateixa direcció.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES