Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, d’acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que a partir de demà dissabte al matí bufarà vent fort a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu occidental. A partir de la tarda i durant tota la nit, el vent s’anirà reforçant guanyant intensitat i extensió, afectant tot el Pirineu i les comarques de la meitat oest de Catalunya, especialment a les cotes mitjanes de les Terres de l’Ebre, interior de Tarragona i oest de la Catalunya Central. Destaquen les zones de l’Anoia i el Penedès com les de major risc.
 
A més d’aquestes zones de risc, durant la nit de dissabte a diumenge Protecció Civil de la Generalitat destaca com a zones d’especial seguiment degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent les comarques del Segrià, Garrigues, Urgell, Segarra, Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona, a les cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.
 
Segons la previsió de l’SMC, els forts vents de component nord podrien provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h i properes als 125 km/h a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i a les Terres de l’Ebre. A les cotes mitjanes (entorn els 700 metres) del Prelitoral de Tarragona i l’oest de la Catalunya Central les ratxes es podrien aproximar als 90 km/h puntualment. 
El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s’assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l’aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d’arbres o branques.

S’ha demanat també que es reforci l’ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l’exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

 
Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se.
 
També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.
Ès altament recomanable que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin a les zones abans indicades durant el període d’afectació. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat.
 
La resta d’activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d’impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d’elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.

En quant a la neu, la previsió del SMC indica una nevada important a les comarques de la vessant nord, Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà, motiu pel qual Protecció Civil a emès una prealerta del pla NEUCAT per demà dissabte i fins al diumenge inclòs. La combinació de la neu amb el vent a cotes altes és especialment perillós pel fenomen del torb.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada