Activada a catalunya la prealerta del pla Inuncat davant la previsió de pluges intenses

Protecció Civil ha activat aquest divendres la fase de prealerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió de pluges que poden ser intenses al Pirineu i Prepirineu Occidental. Fins demà a la tarda es preveu que es puguin acumular més de 100 litres en 24 hores en alguns indrets.

Segons ha indicat el Servei Meteorològic, podrien caure més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores a les comarques del Pallars Jussà, Alt Urgell, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça. La cota de neu estarà al voltant dels 2.100 metres i baixarà al final del dia fins als 1.000 metres al vessant nord del Pirineu, fins a 1600 metres a la resta del Pirineu Occidental i fins a 1.800 metres al Pirineu Oriental.

D’altra banda i davant d’aquestes previsions, s’ha emès un avís del pla Inuncat per l’augment dels cabals mitjans dels rius i desguàs dels pantans. Des de Protecció Civil es recomana molta prudència a les zones habitualment afectades per pluges intenses i es demana no apropar-se als rius i rieres durant una tempesta.

Risc d’allaus

D’altra banda, Protecció Civil manté activada la fase de prealerta del Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya (Allaucat) per l’elevat risc d’allaus aquest divendres i dissabte al Pirineu Occidental. Segons l’Institut Geològic de Catalunya, continua havent-hi un perill d’allaus fort (4) a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa per aquest divendres i aquest dissabte.

Fins que les temperatures no baixin i es retiri la pluja, el risc d’allaus es mantindrà. A partir de la nit de dissabte millorarà l’estabilitat de la neu, segons les previsions meteorològiques que indiquen l’entrada del fred. Davant les prediccions d’allaus a Catalunya, la direcció general de Protecció Civil recorda que cal extremar les precaucions.

TOTES LES NOTÍCIES