Actituds i valors als nens

En la família és el primer lloc on els rols de la societat ha establert per a homes i dones
Vivim en una societat on els valors escassegen, estan de baixa.
No és el mateix la gratitud que la ingratitud. No és el mateix la responsabilitat que la irresponsabilitat. No és el mateix la sinceritat que la insinceritat. Les coses no valen totes igual. Les coses tenen cadascuna el seu propi pes. Cada cosa és portadora de valors i cal descobrir-los.

Des del meu punt de vista, és aquest un dels valors per excel·lència. La humilitat està relacionada amb l’acceptació dels nostres defectes, debilitats i limitacions. En la mesura que la cultivem, ens és cada vegada més fàcil aprendre de les equivocacions que cometem, comprenent que els errors són necessaris per seguir creixent i evolucionant. Però ser humil no vol dir ser feble.

Evidentment, és un dels valors essencials en l’educació dels infants. Ser humils és sentir respecte cap als altres, demanar ajuda quan cal, no infravalorar a ningú, no considerar-les superior i sobretot, tenir una actitud permanent d’aprenentatge (una mentalitat oberta).

Com ensenyem humilitat als nostres fills?
Perquè un nen pugui entendre el significat de la humilitat, els pares podem aprofitar explicant i dialogant en situacions reals:
Aprofitar si juga en equip per explicar-li que no sempre es guanya i d’acceptar la derrota i felicitar el vencedor.

Els avis són fantàstics transmissors de valors com la humilitat. Poden ensenyar-los a respectar a la gent gran i als escoltar-los. Això també és humilitat.

Si el nostre fill s’enfada per treure males notes i pensa que el seu professor li ha ‘mania’, hem d’ensenyar a acceptar el suspens i a esforçar-se més. I explicar-li que això també és humilitat.
Quan el nostre fill vegi animals petits com papallones o insectes, podem explicar-li que cap d’ells és menys important que els més grans. Ensenyar-li a respectar-los i entendrà que això és humilitat.
Demanar perdó és difícil, és molt important ensenyar al nostre fill a demanar perdó per esmenar una acció: si en algun moment va pegar al seu amic, si li va dir alguna cosa lleig, si es va barallar amb el seu germà, ha de demanar perdó.
Els valors són una guia per al nostre comportament diari. Són part de la nostra identitat com a persones, i ens orienten per actuar a la casa, a la feina, o en qualsevol altre àmbit de les nostres vides.

Ens indiquen el camí per conduir-nos d’una manera i no d’una altra, davant de desitjos o impulsos, bé sigui que estiguem sols o amb altres.
Ens serveixen de brúixola en tot moment per tenir una actuació consistent en qualsevol situació.

Per exemple, en un transport públic algunes persones cedeixen el seu lloc a una dona embarassada i unes altres no. Els primers creuen en el valor de la cortesia i el de la consideració amb altres persones, siguin o no conegudes.
Entre els que no cedeixen el lloc és comú trobar nens (que encara no tenen aquest tipus de valor), o persones grans que valoren més (sense que els falti raó) la seva necessitat d’estar asseguts, o persones que simplement valoren més la seva pròpia comoditat .

Així, els valors ens serveixen de base i raó fonamental per al que fem o deixem de fer, i són una causa per sentir-nos bé amb les nostres pròpies decisions.
Quan actuem guiats per valors no ho fem de manera que diran o ens donaran els altres. Actuem per convicció, independentment de si altres persones ens estan veient, o pel que diguin els altres.

Per descomptat que hi ha d’haver una jerarquia de valors, que depèn de l’educació que un ha tingut. Quina hauria de ser la veritable jerarquia?.

Cada individu es forma a si mateix, descobrint els valors amb la seva pròpia llibertat experiència en la família, a l’escola, al carrer, per la televisió i altres mitjans de comunicació.
Ens permeten definir amb claredat els objectius de la vida. Ens ajuden a acceptar-nos tal com som i estimar-. Ens fan comprendre i estimar als altres. Faciliten la relació madura i equilibrada amb l’entorn, amb les persones, esdeveniments i coses, proporcionant-nos un poderós sentiment d’harmonia personal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada