Acord de col·laboració entre el Govern i el comú de Sant Julià per a la reconstrucció i millora d’accés al Colomer de Rocafort

El colomer de Rocafort a Sant Julià de Lòria
El colomer de Rocafort a Sant Julià de Lòria (SFGA)

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, han signat aquest dilluns al migdia un conveni de col·laboració amb el cònsol major del comú de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. L’acord entre ambdues institucions té com a principal objectiu establir l’entesa per a impulsar de forma coordinada la reconstrucció i instal·lar una passarel·la d’accés al Colomer de Rocafort, ubicat a la zona de la Rocacorba.

En declaracions davant la premsa, els ministres i el cònsol major, han coincidit en que la col·laboració entre les administracions, cadascú des de les seves competències, és fonamental per a la conservació del patrimoni cultural, per a preservar la identitat i per a oferir nou espais als ciutadans.

El conveni es compon de dues parts competencialment diferenciades: la reconstrucció del colomer de Rocafort, la qual correspon a una competència de l’Administració General, i la construcció d’un accés per a vianants al colomer de Rocafort, la qual correspon a una competència comunal.

La reconstrucció del colomer de Rocafort té com a objecte preservar un exemple representatiu del tipus de colomer que en el passat era habitual a Andorra, difondre un discurs interpretatiu dels colomers de torre i divulgar les seves característiques, funcions i significació, tot donant a conèixer a les generacions futures uns elements patrimonials rellevants de la història de la vida quotidiana i de l’activitat econòmica d’Andorra dels segles precedents.

Per altra banda, la millora de l’accessibilitat a aquesta construcció permetrà un millor gaudi, interpretació i coneixement per part de la ciutadania d’aquest element patrimonial.

El colomer de Rocafort és una construcció de valor històric, etnològic i paisatgístic, en tant que exemple i vestigi de construccions d’aquest tipus que en el passat eren freqüents en viles i masos d’Andorra.

La iniciativa de reconstruir el colomer de Rocafort, i de fer-lo accessible per a la població i els visitants en condicions respectuoses amb l’àmbit físic on es troba, respon a objectius d’interès públic general fonamentats en motius de preservació del patrimoni cultural -concretament el patrimoni arquitectònic històric i tradicional d’Andorra-, de possibilitar que sigui adequadament interpretat per a la ciutadania, així com també per permetre la divulgació i la difusió d’elements significatius de la història social i econòmica del país.

Es previst que s’instal·li una passarel·la sobre el riu Gran Valira, que connectarà la nova plaça de Rocacorba amb el marge dret del riu, i un camí per a vianants des de l’extrem de la passarel·la fins al colomer. Així mateix, el Govern elaborarà el discurs interpretatiu del colomer, i col·locarà la senyalística i els elements textuals, gràfics, sònics o d’altre tipus per a difondre’l.

El Comú lauredià estima una despesa de 350.000 euros per a la construcció de l’accés a la zona del Colomer. Per la seva banda, el Govern ha destinat inicialment un pressupost de 55.000 euros per a les primeres actuacions de contenció de l’edificació i per a la redacció del projecte de rehabilitació, que determinarà el pressupost final de reconstrucció del colomer.

TOTES LES NOTÍCIES