Acord amb la Creu Roja Internacional per gestionar les contribucions d’ajuda humanitària

El Ministeri d’Afers Exteriors i el Comitè Internacional de la Creu Roja han signat avui un acord administratiu de col·laboració per a la gestió de contribucions d’Andorra en concepte d’ajuda humanitària. L’acord ha de permetre agilitzar els procediments per al pagament de les contribucions que faci el Govern d’Andorra, fent-los al mateix temps més efectius i millorant la coordinació en el finançament de les activitats humanitàries.A l’acte de signatura han pres part la directora d’Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, i la cap d’Unitat de la Divisió de Recursos Externs del Comitè Internacional de la Creu Roja, Agathe Stricker.

En l’actualitat, a l’hora de respondre a una emergència internacional, el temps que transcorre entre la crida d’emergència i el pagament efectiu de la contribució és d’entre 4 i 6 setmanes. Amb la signatura de l’acord amb el Comitè Internacional de la Creu Roja, aquests procediments es podrien resoldre de manera immediata, a través d’una ordre per desbloquejar els fons disponibles.

Gemma Cano ha destacat en la seva intervenció com la signatura suposarà agilitzar la tramesa dels ajuts, sense renunciar als mecanismes de control de la despesa pública. La directora d’Afers Multilaterals i Cooperació ha destacat igualment l’obligació internacional dels estats de cooperar.

Per la seva banda, Agathe Stricker, amb una àmplia experiència sobre el terreny en zones de conflicte, ha felicitat el Govern andorrà i ha destacat que l’acord millora la
cooperació i coordinació i augmenta l’efectivitat i agilitat de l’ajut.

L’ajuda humanitària té per objectiu salvar vides i alleugerir el patiment d’una població afectada per una crisi (conflicte, catàstrofe natural o humana). Aquesta ha de ser proveïda segons els principis d’humanitat, imparcialitat, neutralitat i independència. La comunitat internacional posa cada cop més l’accent en la necessitat que els països estiguin preparats per a una possible emergència.

Malgrat això, quan una crisi afecta un país, i en especial en vies de desenvolupament, la necessitat de respondre de manera coordinada, ràpida i efectiva a l’emergència és fonamental per minimitzar els danys humans i materials i per revertir al màxim les conseqüències.

Andorra destina una part del pressupost del departament d’Afers Multilaterals i Cooperació a l’ajuda humanitària. La distribució d’aquests fons s’activa quan el Ministeri d’Afers Exteriors rep una crida internacional d’emergència llançada pel país afectat o bé pels organismes multilaterals que actuen com a coordinadors de l’ajuda com algunes agències de les Nacions Unides (CERF, OCHA, ACNUR, OMS) o la Creu Roja Internacional. El Govern també respon a les crides realitzades per la plataforma d’ONGs d’Andorra. En els darrers tres anys, el Ministeri ha destinat una mitja de 195.000€ anuals a l’ajuda humanitària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.