ACCIÓ i Andorra Business signen un acord per impulsar el creixement de les empreses d’ambdós territoris

Jordi Gallardo i Roger Torrent
Jordi Gallardo i Roger Torrent (SFG)

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, s’ha reunit aquest dilluns amb el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, a Barcelona. La visita dona continuïtat a les diverses reunions al més alt nivell que s’han mantingut els darrers mesos entre membres del Govern i de la Generalitat de Catalunya, i que s’han potenciat especialment després de les visites oficials del cap de Govern, Xavier Espot, i del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En la trobada, Gallardo i Torrent han tractat temes relatius a l’ocupació i el treball, especialment sobre el rol del Servei d’Ocupació com a referent tant per als demandants de feina com també per a les empreses que n’ofereixen. En aquest sentit, Gallardo ha exposat a torrent les diverses polítiques actives d’ocupació que s’ofereixen des d’Andorra, especialment les que volen donar solucions als inscrits per adaptar-se a les noves tendències del mercat laboral i als nous sectors. Així, el ministre ha recalcat la importància de comptar amb les empreses per concretar i delimitar quines són les necessitats més destacades en cada moment.

El ministre i el conseller han coincidit que els reptes d’Andorra i Catalunya són similars, però a diferents escales, per la qual cosa consideren que iniciatives d’èxit d’un territori poden ser també interessants per a l’altre.

D’altra banda, Gallardo i Torrent han parlat sobre les inspeccions de treball, de com es pot millorar la percepció que en té la societat i com exposar que poden suposar un valor afegit per a les empreses. En aquest sentit, han coincidit en establir un full de ruta per difondre aquest paper més enllà del sancionador i el foment de la cultura preventiva.

A banda de Gallardo, també ha assistit a la reunió la directora d’Ocupació i Treball, Laura Vilella. Per part catalana, han acompanyat a Torrent el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, la directora general d’Indústria, Natàlia Mas, i el director general del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Juan José Torres.

 

Acord entre Andorra Business i Acció

Durant la seva estada a Barcelona, Gallardo i Torrent han signat també un conveni per impulsar la competitivitat de les empreses d’ambdós territoris. És la primera vegada que Andorra Business i Acció –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat– signen un acord d’aquest tipus, que contempla diverses línies d’actuació per aprofitar sinergies. Així, les dues administracions han establert un marc de col·laboració per fomentar la internacionalització, la innovació i la disrupció tecnològica entre les empreses catalanes i andorranes.

Segons Torrent, “cada cop més empreses catalanes tenen projectes de creixement a Andorra, i l’aliança amb Andorra Business permetrà acompanyar-les en aquest procés”. El conseller d’Empresa i Treball ha subratllat que aquest acord “també les oferirà l’oportunitat d’incrementar la col·laboració amb companyies del Principat en àmbits estratègics com el blockchain, la producció audiovisual, la biotecnologia, l’esport o el greentech, que són sectors prioritaris per a la diversificació econòmica del govern andorrà”.

En el marc de l’acord, la Generalitat posarà a disposició de les empreses andorranes els serveis que ofereixen la xarxa de 40 oficines d’Acció al món mentre que Andorra Business donarà suport als projectes d’empreses catalanes al Principat.

Per la seva banda, Andorra Business donarà suport a les empreses catalanes que tinguin interès a desenvolupar les seves activitats empresarials al Principat. Des d’un punt de vista sectorial, s’estudiaran possibles actuacions conjuntes per impulsar actuacions de col·laboració en àmbits com els dispositius mèdics, l’esport o les fintech. Igualment, es promouran els centres tecnològics catalans entre les empreses andorranes així com l’oferta tecnològica de Catalunya en l’àmbit de la indústria 4.0 i la sostenibilitat.

A més, la delegació d’ACCIÓ a l’Alt Pirineu i Aran col·laborarà amb Andorra Business per organitzar trobades empresarials entre companyies d’ambdós territoris i visites empresarials sobre el terreny així com per buscar col·laboracions entre empreses catalanes i andorranes. Paral·lelament, es realitzaran sessions conjuntes per intercanviar bones pràctiques en l’àmbit de la transferència de coneixement

També es treballarà perquè els centres tecnològics i empreses catalanes puguin desenvolupar proves a Andorra en el marc del projecte ‘Living Lab‘ d’Andorra Recerca + Innovació.

TOTES LES NOTÍCIES