Acció Feminista valora positivament les accions de Govern però encara insuficients

Avui, Dia internacional dels drets humans, fa un any que Acció Feminista d’Andorra es va constituir en assemblea.

Després d’un any i coincidint amb l’informe de la Cedaw, el Govern ha posat sobre la taula dues propostes de servei d’atenció a la dona; una d’elles, l’Observatori de la Igualtat, molt reclamat per les associacions feministes i de dones del país des de fa molts anys.

Malgrat que tenim la mala sort d’estar tan immerses en el sistema patriarcal que des dels partits polítics ens han volgut donar lliçons de feminisme aquests dies -sense portar ni una sola política d’igualtat de gènere en el programa de les eleccions comunals-, hem volgut estudiar detingudament les propostes de l’executiu abans de donar una opinió ràpida i poc treballada a aquests serveis tan esperats.

Tal i com han exposat les membres d’Acció Feminista en la roda de premsa d’aquesta tarda a la Fada Ignorant, detallem les nostres observacions sobre les iniciatives governamentals:

OBSERVATORI DE LA IGUALTAT
La proposta del Govern de creació de l’Observatori de la Igualtat que emana de la Llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació aprovada al final de l’anterior legislatura (15 de febrer de 2019) és un text massa generalista i poc concret: pretendre tractar de la mateixa manera les discriminacions que afecten determinats col·lectius, quan les dones pateixen una discriminació estructural, creiem que és un error, ja que les polítiques de gènere són transversals i afecten, per tant, tots els col·lectius. Malauradament, l’Observatori pateix de manca de concreció. En aquest sentit, Acció Feminista només ha analitzat els aspectes de l’Observatori en relació amb la igualtat de gènere, ja que considerem que les altres associacions i col·lectius implicats ja faran les seves aportacions si ho consideren oportú.

Quant als objectius de l’Observatori que planteja el Govern són els que ja defineix la Llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació: obtenció de dades, realització d’informes i recomanació d’accions en la lluita per la igualtat i no discriminació. Ara bé, l’executiu ha decidit que l’estructura funcional estarà reservada únicament a persones del Govern, càrrecs públics, polítics, càrrecs de confiança i funcionaris. Per a Acció Feminista això no representa la pluralitat ni la transversalitat que requereixen les polítiques d’igualtat. Així doncs, creiem necessari que s’hi impliquin les administracions comunals, la justícia, els col·legis professionals i, evidentment, les associacions, com a veu de la societat civil. A més a més, no es tracta de l’Observatori del Govern, sinó del país, per tant, considerem que aquest hauria de dependre del Consell General i no de l’executiu.

En relació amb les tasques de l’Observatori, trobem que manquen tasques importants que hauria de dur a terme, com la inclusió de la perspectiva de gènere en la nova legislació, amb els estudis d’impacte, i, principalment, en la llei de pressupostos de l’estat. Una altra feina important és fer el seguiment de tots els convenis, acords i tractats signats per Andorra a nivell internacional, en el compliment de les resolucions i recomanacions que aquests organismes emeten.

Malgrat totes les tasques que l’Observatori ha de dur a terme, cal destacar que l’executiu, en la presentació del seu projecte, no preveu una dotació específica de recursos humans i materials per portar-les a la pràctica. Per contra, el que preveu el Govern és extreure les dades per als estudis de l’Observatori dels departaments d’estadística i de polítiques d’igualtat del Govern, que veuran incrementat una vegada més el seu volum de feina, però amb els mateixos recursos. El mateix passarà amb el CRES de l’IEA. Entenem que s’ha de comptar amb estudis realitzats per organismes i professionals independents de l’administració per extreure les conclusions al màxim d’objectives.
Finalment, destaquem que, en l’actualitat, es treballa en la redacció d’una Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes que portarà, entre altres mesures, la creació d’un Institut Andorrà de les Dones. Des d’AF tenim dubtes sobre l’encaix d’aquests dos organismes assessors del Govern en temes d’igualtat i desitgem que prevalguin l’eficàcia i els resultats per sobre dels compromisos polítics.

SERVEI D’ATENCIÓ INTEGRAL A LA DONA
Per una altra banda, Acció Feminista valora positivament que l’executiu hagi presentat finalment el Servei d’Atenció Integral a la Dona per informar i acompanyar les dones que vulguin avortar -que obligatòriament ho han de fer fora del país- anunciat fa més de mig any i que s’hauria de posar en funcionament el 2020.

És positiu que la implantació d’aquest servei aclareixi que totes les metgesses i els metges d’aquest país poden informar les seves pacients sobre l’avortament (on anar, quant s’ha de pagar…) i fer-ne un seguiment.

També és necessari que hi hagi un servei que garanteixi que donarà tota la informació necessària sobre l’avortament a totes les dones que viuen al país (sense límits de temps de residència ni de nacionalitat) ii evitar així que qualsevol dona pugui topar amb metgesses i/o metges objectors de consciència.

Finalment, aquest servei també pot ser molt útil per a la recollida de dades que serveixen per dur a terme les polítiques de salut (per exemple, en qüestions d’epidemiologia).

Ara bé, des d’Acció Feminista afirmem que aquest servei no és suficient, i tal i com especifiquem en el nostre manifest, demanem la despenalització de l’avortament i que les dones puguin avortar al país de manera lliure i gratuïta. Mentre l’avortament segueixi penalitzat, la dona que vulgui avortar estarà cometent un delicte i, per tant, estarà desemparada per la llei.

Pel que fa al servei presentat pel Govern, considerem que està lluny dels Centres de Planificació Familiar que hi ha a Catalunya, entre altres, i que és el que Acció Feminista reclama per a Andorra. A més, una vegada més volem recordar que als serveis s’hi ha de destinar recursos i mantenir-los al llarg del temps si es pretén obtenir-ne resultats.

AFdA

TOTES LES NOTÍCIES