Una  vintena de voluntaris ha reconstruït en dues setmanes la nova cabana de pastor d’Estanilles, a la muntanya de Boldís, a Lladorre (Pallars Sobirà), al Parc Natural de l’Alt Pirineu. L’anterior refugi va patir un incendi el setembre passat i va caldre col·locar-hi d’urgència un barracó portàtil que es va retirar a la tardor, quan va acabar l’agrupament de ramats ovins.
 
L’opció que es va triar va ser la d’aixecar una construcció, de la mà del Gremi de Fusta i Moble, en el transcurs d’un camp de treball i aprenentatge. La realització tècnica ha anat a càrrec de l’expert noruec en aquest tipus d’edificacions Mats Yri, i l’arquitecte ha estat Josep Bunyesc. El mateix arquitecte, que ha anat seguint la construcció, ha penjat a les xarxes imatges de tot el procés, des d’un inici.
 
Aquesta és una acció complementària al programa LIFE+ Piroslife, de consolidació de la població d’ós bru als Pirineus centrals, i que promou compatibilitzar la ramaderia i la presència de l’animal. El  nou refugi el gestiona la Generalitat i està cofinançat per la Unió Europea.
 
El pastor d’Estanilles vigila uns mil caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós, que pasturen durant l’estiu en zona de presència continuada d’ós bru. La construcció permet gestionar millor les pastures on romanen les ovelles en aquesta estació de l’any, disminuint els desplaçaments diaris del bestiar, i dóna aixopluc als ramaders dels pobles de Boldís Jussà i Sobirà (Lladorre), quan fan el maneig del bestiar boví i equí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada