La Unitat de Conductes Addictives engega, aquest dilluns, un programa perquè els pacients de Salut Mental i Addiccions deixin de fumar. El primer pas és, aquest mateix dilluns, el tancament de la sala de fumadors que encara existia a la planta de Salut Mental, però l’objectiu és aconseguir que aquests pacients abandonin aquesta addicció al tabac. Per ajudar-los, des de l’UCA es facilitaran pegats de nicotina als qui els necessitin i es faran sessions de grup per ajudar els que vulguin deixar aquest hàbit.

La planta de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital és l’única que encara tenia una sala per a fumadors, perquè els pacients hospitalitzats, que sovint passen llargues estades a l’hospital, poguessin fumar. Ara, però, s’ha decidit tancar aquesta sala, en part per coherència amb la Llei contra el tabaquisme passiu, però en part perquè s’ha detectat que el percentatge de fumadors a Salut Mental és molt elevat, entorn del 80%, i s’ha pensat que és una bona manera de reduir-ho.

Des de la Unitat de Conductes Addictives s’ha volgut posar en marxa aquest projecte que pretén ajudar els pacients a deixar de fumar. Des de fa setmanes s’han editat díptics informatius i s’ha començat a explicar als pacients que a partir del dia 15 d’abril no podrien fumar a l’hospital.

Segons ha explicat la coordinadora de la Unitat de Conductes Addictives, Angelina Santolària, les reaccions dels pacients han estat diverses. N’hi ha que ho veuen amb bons ulls, i que entenen que és una oportunitat per deixar de fumar amb ajuda, però n’hi ha d’altres que ho veuen com un problema. A més, Santolària reconeix que es podria donar el cas que algun pacient es negués a ingressar a Salut Mental per evitar haver d’estar sense fumar, però també opina que aquí és on els treballadors de l’UCA hauran de saber transmetre als malalts el benefici que suposa per a ells.

De fet, Santolària defensa totalment aquest projecte, i creu que el fet que tot l’equip hi cregui farà que tingui un millor resultat.

En el cas dels malalts mentals explica que, sovint, aquests pacients pensen que ells no poden deixar de fumar, però que en realitat ‘l’experiència clínica d’altres centres demostra que sí que poden’. En alguns casos poden requerir tractaments més llargs, però es considera que és important demostrar-los-hi que ho poden fer.

Pel que fa als pacients de conductes addictives que ingressen per addiccions a altres substàncies, igualment es considera beneficiós intentar acabar amb totes les dependències de cop. Santolària explica que abans es creia que era millor anar d’una en una, però que hi ha estudis que demostren que és més efectiu treballar perquè els pacients deixin totes les addicions alhora.

Per ajudar els malalts a deixar el tabac, l’UCA organitzarà sessions de grup, relaxacions diàries i trobades de motivació perquè vegin que quan surtin de l’hospital poden continuar sense tabac. En funció de cada cas, des de l’UCA es proposarà administrar pegats de nicotina o xiclets i s’explicarà als pacients els beneficis que poden tenir.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada