A final de mes s’implementarà el nou model de passaport

El  Consell de Ministres ha aprovat avui el Decret de modificació del Reglament relatiu al passaport ordinari.

Així s’adapta aquest text reglamentari a les característiques del nou passaport andorrà biomètric de tercera generació, amb el sistema SAC (Supplemental Access Control), que incorpora noves mesures de seguretat internacionals i que s’implementarà abans de finals del mes de gener. 

En línies generals, les modificacions afecten als articles 4 i 5 d’aquest Reglament. I d’acord amb la noves mesures de seguretat esmentades, els nous passaports disposaran, a la pàgina on s’incorporen les dades personals i la fotografia, d’una impressió amb làser i color sobre una base de policarbonat, que permet la gravació de la fotografia del titular en color, i que d’altra banda garanteix una millor conservació d’aquesta pàgina, ara que la vigència dels passaports pot arribar a 10 anys. Aquesta pàgina també incorpora un xip i de dos zones, una d’inspecció visual i una altra de lectura automàtica.

A més, el número de passaport variarà amb cada emissió d’un nou document per a un mateix titular, i estarà format per la lletra majúscula “O” seguida de set xifres. No obstant això, considerant l’arrelament que té entre la ciutadania la tradicional numeració del passaport andorrà associada a un número fix d’identificació de la persona, s’ha optat per conservar aquest número, i en la pàgina de dades d’identificació, passa a denominar-se “Número d’Identificació Personal”.

El nou passaport ordinari en la zona de lectura automàtica de dades personals conserva el Número d’Identificació Administrativa (NIA) del titular constituït per 6 xifres i una lletra, conegut també per número de cens, amb la finalitat de facilitar aquells tràmits en que és necessari acreditar-lo.

D’una manera general les diferents tècniques d’impressió utilitzades permeten jugar amb un entrellat de línies, colors, filigranes o marques d’aigua que per elles mateixes constitueixen una garantia contra la falsificació. L’entrellat de línies configuren imatges de símbols emblemàtics (l’escut i la bandera) i figures simbòliques (la grandalla i l’isard) del país i també permeten remarcar la situació del Principat d’Andorra sobre un fons que representa el mapa d’Europa.

Finalment, a partir d’ara les fotografies per als passaports s’hauran de fer en la cabina fotogràfica especial instal·lada a les dependències del Servei de Tràmits, a la planta baixa de l’edifici Administratiu del Govern, en el mateix moment que l’interessat presenti la seva sol·licitud o bé en les cabines instal·lades en els serveis de Tràmits dels set comuns i al Pas de la Casa. Aquest tràmit també es podrà fer a les diferents ambaixades d’Andorra a l’exterior.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *