Presentada la 12a edició del cicle de l’ONCA al Palau de la Música Catalana

onca

El Palau de la Música Catalana ha presentat avui la temporada 2015-2016, en el marc de la qual la Fundació ONCA  durà a terme la 12a edició del cicle ONCA al Palau. El cicle tindrà lloc a la sala Petit Palau i estarà format per quatre concerts, de caire ben diferenciat.

El primer, titulat El virtuosisme de la trompeta del s. XVIII al s. XX, comptarà amb la solista de trompeta Mireia Farrés, que presentarà les dues obres estrenades en el si de la temporada 2014 a Andorra. Oferirà un recorregut musical que s’iniciarà al segle xviii amb el concert per a trompeta del compositor txec J. B. Neruda. A continuació, es farà un salt musical fins al segle xx en companyia del compositor francès F. Rauber i el seu Concerto «Humeurs» per a trompeta i orquestra de corda. Entre les dues obres amb solista, l’ONCA estrenarà l’obra de Frank Bridge Suite per a cordes.

En el segon concert, anomenat Miniatures romàntiques per a corda, la formació andorrana centrarà el seu programa a l’època romàntica del segle xix i estrenarà una nova obra, Simfonia per a cordes en la bemoll major de Hans Rott. Tot seguit, interpretarà Melangia d’Enric Morera, màxim representant del romanticisme català, i finalitzarà amb la Serenata per a cordes en do major op. 48 de P. I. Txaikovski, una de les obres més reconegudes de la trajectòria musical del compositor.

 Per segon any consecutiu, el cicle ONCA al Palau presentarà el format ONCA Bàsic, amb l’objectiu de fer conèixer al públic català alguna de les formacions de cambra sorgides de l’ONCA, fruit dels tres cicles ja iniciats al Principat d’Andorra. La cita serà amb el Sextet de cordes, que interpretaran les obres Sextet per a cordes de l’òpera Capriccio, op. 85 de Richard Strauss i el Sextet número 1 en si bemoll major op.18 de Johannes Brahms.

El cicle clourà amb un concert titulat De la cumparsita a Piazzolla, en  el qual l’ONCA tindrà l’oportunitat de treballar al costat del bandoneonista Enrique Telleria, amb un programa centrat en la fusió i el tango. El programa vol oferir als amants del tango dues èpoques ben diferenciades d’aquest gènere, que agermana els països de l’Argentina i l’Uruguai. El tango cambra fusió no és música en estat pur. Barreja els sons propis d’aquest estil amb la música clàssica i el jazz, i proposa una nova manera d’entendre el tango.

Aquest cicle és una de les ofertes musicals significatives del Palau de la Música Catalana, caracteritzada per la riquesa, la pluralitat i l’eclecticisme, que sempre gaudeix d’una acollida excel·lent. El cicle ONCA al Palau remarca la importància d’incidir en els aspectes següents:

Apropar la cultura andorrana al territori català per a la promoció del Principat fora de les nostres fronteres i fer que Andorra sigui una referència cultural de primer ordre a través de la música.

  1. Trobar un espai de presentació artística estable de l’ONCA a la capital catalana, i en un escenari tan emblemàtic com el Palau, per a la seva promoció fora del Principat d’Andorra.
  2. Afavorir la interrelació de l’orquestra amb una de les institucions musicals més importants de Catalunya: el Palau de la Música Catalana (palaumusica.org).
  3. Aconseguir una programació que englobi diferents estils musicals dins la formació de cambra.

Concert núm. 1

Dijous 18 de febrer del 2016, a les 20 h

Petit Palau

El virtuosisme de la trompeta del s. XVIII al s. XX

Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra

Gerard Claret, concertino director

Mireia Farrés, trompeta

 Johann Baptist Georg Neruda (1708-1780) – Concert per a trompeta i orquestra en mi bemoll (15’)

Frank Bridge (1879-1941) – Suite per a cordes (22’)

François Rauber (1933-2003) – Concerto «Humeurs» per a trompeta i orquestra de corda (15’)

 Concert núm. 2

Dijous 17 de març de 2016, a les 20 h

Petit Palau

 Miniatures romàntiques per a corda

 Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra

Gerard Claret, concertino director

 Hans Rott (1858-1884) – Simfonia per a cordes en la bemoll major (19’)

Enric Morera (1865-1942) – Melangia (8’)

  1. I. Txaikovski (1840-1893) – Serenata per a cordes en do major op. 48 (30’)

TOTES LES NOTÍCIES