“8M: pirinenques, diverses i lliures”, l’Alt Urgell es vesteix de violeta

Cartell del programa d'actes a l'Alt Urgell per a commemorar el 8M (CCAU)
Cartell del programa d’actes a l’Alt Urgell per a commemorar el 8M (CCAU)

Un any més, l’Alt Urgell organitza un seguit de propostes ben diverses amb el lema 8M: pirinenques, diverses i lliures. Per tal de commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones, s’ha preparat una programació especial, de temàtica feminista, que s’estendrà al llarg de tot el mes de març i arreu de la comarca. 

Els actes s’iniciaran el 4 de març, amb el taller de coaching Temps per tu, de la mà de Fàtima Bentoldrà. Es tracta d’un taller dirigit a dones de més de 18 anys i que té per objectiu l’autocura personal i posar de relleu la necessitat que les dones es prioritzin a si mateixes per a poder acompanyar i sostenir després les persones que les envolten. El taller s’ha programat el 4 de març a les 9.30h a Organyà (places limitades i inscripció prèvia a igualtat@capau.cat) i a les 16.30h a Oliana (inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme).

El dimarts 7 de març, a les 8 del vespre, Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell proposa un cinefòrum, amb la projecció de la pel·lícula Akelarre i un debat posterior. El film narra els fets ocorreguts al municipi de Zugarramurdi (Navarra) al S. XVII, quan un col·lectiu de dones va ser acusat de bruixeria.

El dimecres 8 de març, a les 11h, a la sala Sant Domènec de la Seu, s’ha organitzat l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones a l’Alt Urgell, que consistirà en la lectura del manifest commemoratiu. En acabar, s’oferirà un petit concert de la mà de Pilar Planavila i Agnès Aràjol, que interpretaran obres de dones compositores.

Per la tarda, a les 5, a la plaça 1 d’Octubre d’Oliana, també s’ha organitzat l’acte institucional del municipi, el qual constarà de la lectura del manifest institucional, així com d’un col·loqui posterior, amb la col·laboració de diferents dones d’Oliana. 

El dijous 9 de març, el Cineclub de la Seu ha programat la pel·lícula Libertad, de Clara Roquets. El film podrà veure’s a les 10 de la nit a Cinemes Guiu i el preu de l’activitat és de 2 euros per a socis i de 4 euros per a no socis.

Paral·lelament, l’exposició Del fil a la terra, de l’artista Carme Invernon podrà veure’s des de l’1 fins al 19 de març a la sala La Cuina de les Monges, a la Seu d’Urgell. Una exposició inspirada en petits objectes sobre l’art de cosir i que pretén ser un homenatge a les dones cosidores. La mostra podrà visitar-se de dimarts a divendres de les 5 de la tarda a les 9 del vespre i els dissabtes de 10 del matí a 2 del migdia. La inauguració tindrà lloc divendres 3 de març a les 7 del vespre, amb la presentació de la mateixa artista. 

Divendres 10 de març, a les 16.30h, al casal de la gent gran del Pla de Sant Tirs, la psicòloga Xènia Rodrigo oferirà el taller Els 7 pilars del mindfulness. Es tracta d’un taller per a aprendre els principis bàsics d’aquesta eina i com focalitzar l’atenció en el moment present.

Aquell mateix dia, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell oferirà la taula rodona VID+A de dones, un col·loqui amb Victòria Canut, botiguera; Dolors Majoral, política, i Maria Àngels Carbonell, artista i bibliotecària. La proposta serà a la sala Xart d’Organyà, a les 19h.

Per últim, aquell mateix dia al vespre, la sala sant Domènec de la Seu d’Urgell acollirà el concert de l’artista urgellenca Clàudia Colom, que presenta el seu primer disc en solitari, La flor del dimoni. Una visió personal de la música tradicional a través de cançons de composició pròpia i d’una acurada formació acústica, que mescla instruments occidentals amb altres típics de l’Anatòlia o el Pròxim Orient. Les entrades del concert, programat a les 9 del vespre, poden adquirir-se anticipadament al preu de 10 euros i el dia del concert a taquilla a 12 euros.

D’altra banda, Judith Colilles farà una xerrada sobre ginecologia natural, en què parlarà sobre les cures naturals que les mateixes dones poden dur a terme per a la seva pròpia sexualitat. Es parlarà de menstruació i de sexualitat conscient, des d’una mirada orgànica, cíclica i respectuosa. La xerrada va adreçada a dones de més de 18 anys i s’ha programat pel 15 de març, a les 5 de la tarda, a la sala de plens de l’Ajuntament d’Oliana (inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme) i pel 16 de març a les 6 de la tarda a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell (inscripció prèvia a igualtat@capau.cat).

L’Oficina Jove ofereix el taller Jo sé treure el millor de mi. I tu?, sobre activitat física per a noies joves, dissenyat per l’entrenadora personal Clàudia Buchaca. A Oliana la proposta serà a l’Espai Jove d’Oliana, el divendres 17 de març a les 17h (inscripcions a ja.cat/5Km69) i el dissabte 18 de març a les 11h al Centre Cívic l’Escorxador (inscripcions a ja.cat/CQoq6).

L’Espai Ermengol acollirà la presentació del treball de recerca de 2n de Batxillerat de Pau Regada, alumne de l’IES Joan Brudieu, titulat Segregació emmarcada: la representació dels col·lectius discriminats en la història de l’art. L’activitat s’oferirà a l’Espai Ermengol el dijous 23 de març a les 8 del vespre.

El divendres 31 de març, a les vuit del vespre, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell acollirà la xerrada Violant de Luna, l’abadessa rebel, a càrrec de Mònica Santín.

Per últim, al llarg dels mesos de març i abril, la narradora i rapsoda Alba Mascarella recorrerà diferents centres educatius de la Seu d’Urgell i l’escola Rosa Campà, de Montferrer, on presentarà els seus contes coeducatius.

Les propostes d’aquest any 2023 han estat organitzades des de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Oficina Jove de l’Alt Urgell, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

[do_widget id=category-posts-pro-64]