Quan és més efectiu posar-se el protector solar?, si està ennuvolat és veritat que podem tirar-nos menys protector perquè el sol danya menys?, si no m’aplico protector és veritat que em poso morena de manera més ràpida? Aquests i més mites són revelats per la Dra. Elia Roo, de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia, associació que sempre recalca que és bo prendre el sol però sempre amb moderació i precaució.

  1. És veritat que com més crema ens posem més protegits estarem. Quan es fan els estudis de mesurament del FPS (factor de protecció solar) s’apliquen 2mg / cm2. Això suposaria que cada vegada que ens posem la crema, per aconseguir que protegeixi tota la superfície corporal d’un adult hauríem d’aplicar-nos un envàs de 30 ml. No obstant això, l’aplicació habitual sol ser de 0.5mg / cm2, per això per suplir aquesta diferència, es recomana usar fotoprotectors amb un FPS de 30 o més i reaplicar la crema cada dues hores. Cal ser generosos amb el seu ús i aplicar uns 36gr per cobrir el cos d’un adult (unes sis culleradetes de cafè).
  2. Els dies ennuvolats es pot utilitzar menys crema o un factor de protecció més baix. En els dies molt ennuvolats de l’hivern podem utilitzar un factor de protecció més baix, però cal anar amb compte amb els dies ennuvolats a l’estiu perquè molts raigs UV poden filtrar-se. Els núvols que més protegeixen són els núvols baixos i gruixuts.
  3.  Al submergir-te en l’aigua amb la crema, el protector solar perd tota l’efectivitat o és resistent a l’aigua de veritat. Els productes poden resistir si romanem un temps a l’aigua, però quan ens freguem amb la tovallola s’elimina el 80% de la crema, cosa que també passa si el temps d’immersió és molt llarg. Els productes es denominen “water resistant” (resistents a l’aigua) si roman el 70% de la fotoprotecció als 40 minuts de la immersió (dos banys de 20 minuts) i “waterproof” (molt resistents a l’aigua) si resisteix després de quatre banys de 20 minuts cadascun. En qualsevol cas es recomana aplicar novament la crema després d’un bany de més de 20 minuts.
  4. Cal aplicar-se la crema mitja hora abans de sortir de casa perquè faci efecte. És la situació ideal, sobretot amb els filtres químics, ja que d’aquesta manera ens assegurem de la seva absorció i eficàcia.
  5. Amb dues o tres vegades que ens apliquem crema a la platja és suficient. Depèn de quant temps ens mantinguem en ella. L’ideal és aplicar la crema cada dues hores.
  6. Es pot utilitzar crema de l’any passat. La caducitat del producte ve reflectida en l’envàs. Si no ho hem obert, la data de caducitat és la que figura. Per conèixer quan hem de rebutjar-lo un cop obert, hem de buscar en l’envàs la figura d’un pot amb la tapa oberta i el nombre que hi ha al seu interior. Generalment caduca als nou mesos d’estar obert. Sempre s’ha de guardar ben tancat i en un lloc sec i sense exposició al sol. En qualsevol cas, si veiem que canvia d’aspecte de color o té una olor desagradable, no hem d’utilitzar.
  7. Amb posar-se crema és suficient per evitar problemes a la pell amb el sol a la platja. No hi ha una crema que ens protegeixi del tot, per això cal evitar l’exposició a les hores centrals del dia (entre les 12 i les 17 hores) i protegir-se amb roba, barret i a l’ombra. També és important utilitzar ulleres de sol que protegeixin tant de l’UVA com del UVB.
  8. Si no m’aplico protector és veritat que em poso morena de manera més ràpida? Fals, el més probable és que tinguem una cremada solar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada