70 anys de “Cuadernos Hispanoamericanos” (1948), una conferència de l’escriptor  i poeta  Juan Malpartida

Amb motiu de la 5a edició dels “Diàlegs iberoamericans” organitzada  per  l’Ambaixada espanyola, aquesta vegada  amb col·laboració de l’Associació d’Escritors del Principat d’Andorra, el passat dilluns dia 20, va tenir lloc una interessant conferència de l’escriptor, poeta i crític literari Sr. Juan Malpartida, que actualment és el director de la Revista “Cuadernos Hispanoamericanos” fundada l’any 1948. La conferència  portava el subtítol de “Imaginario literario y comunidad iberoamericana”.  

Va fer la presentació del conferenciant el Sr. Manuel Montobbio, ambaixador d’Espanya a Andorra, escriptor i poeta que també té un prestigiós currículum literari. Él seus dos últims llibres són “Búnquers” (2016) i “Ideas Chinas : El ascenso global de China y la Teoría de las Relaciones Internacionales”(2017). 

Montobbio va dir que l’objectiu d’aquesta conferència era generar un intercanvi cultural i literari  d’anada i tornada amb els escriptors dels països iberoamericants. Així que va convidar a les associacions literàries d’Andorrra , que incloïen representants del Col·lectiu Portella i l’Associació d’Escriptors d’Andorra (AEPA),  així com el Director de l’Institut d’Estudis Andorrans  Sr. Jordi Guillamet i altres autors independents  a més a més de la Societat Andorrana de Ciències.  

El conferenciant  Juan Malpartida és escriptor, crític literari, assajista i poeta i actualment dirigeix la revista “Cuadernos Hispanoamericanos”, una de les revistes cuturals més antigues de la llengua espanyola. Se n’han publicat més de 800 números repartits en 70 anys de vida, ja que va ser fundada l’any 1948. En el decurs d’aquests anys s’han succeït noms il·lustres de les lletres que han dirigit i coordinat la històrica publicació. Segons el conferenciant, la Revista “Cuadernos Hispanoamericanos” és una publicació de referència per als estudiosos hispànics en l’àmbit literari a les universitats de tot el món. Es distribueix en format de suscripcions i recentment s’ha incorporat al món digital.

Entre la llarga llista de personalitats literàries que han dirigit  l’esmentada publicacio s’ha de destacar:  Pedro Laín Entralgo (1908 – 2001) , Luis Rosales  ( 1910 – 1992), José Antonio Maravall ( 1911 – 1986), Felix Grande ( 1937 – 2017), Blas Matamoros i Benjamin Prado.   

Laín Entralgo és autor de diferents llibres però per em permeto destacar el seu estudi sobre la relació de la poesia i la medicina, amb el títol de “La acción catártica de la tragedia”, una obra que ha estat publicada aquest any 2017 per la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Luis Rosales (1910 – 1992) va ser el següent director de la publicació. Poeta i assajista de la generació del 1936, va obtener el premi Cervantes l’any 1982. Entre les seves obres hi ha “Cervantes y la libertat” (1960), on l’autor considera la “independencia”, com a una de les llibertats més preuades.

Jose Antonio Maravall ( 1911 – 1986), historiador i assajista que va publicar nombrosos llibres, entre els quals em permeto apuntar “La Cultura del barroco” (1975) i “Utopia y reformismo en la España de los Austria”(1982). Maravall llicenciat en filosofia i lletres i també en dret, des del 1969 al 1971 va ser catedràtic associat a la Universitat de la Sorbona a París. El reconegut historiador i acadèmic espanyol, va ser considerat com el mestre de les diverses generacions “d’historiadors de les idees”.

Felix Grande (1937 – 2014), va deixar el seu camí com a guitarrista de flamenc per endinsar-se al món de la poesia on va triomfar amb “Las piedras”,( premi Adonais 1963). En el gènere de la narrativa destaca “Las calles” una novel·la guanyadora del premi Eugeni d’Ors (1965).  Entre els seus assajos trobem el seu llibre titulat “ Garcia Lorca y el flamenco” (1992) que va tenir una molt bona acollida arreu. L’any 2004, Felix Grande  va rebre el premi Nacional de les Lletres a Espanya. Un dels seus últims poemes el va dedicar a Paco de Lucia ( 1947 – 2014), que per cert moriria un mes més tard que el poeta.  

Blas Matamoros, que també és advocat,  és un dels escriptors més prolífics i també és periodista i ha dirigit la Revista “Cuadernos hispanoamericanos”. Enre els seus llibres hi ha una gran diversitat que va des de  “ Carlos Gardel” (1971) fins a “Saber y Literatura” (1980) : un rigurós assaig sobre el problema fonamental de la crítica literària. També és l’autor d’altres títols com “Rubén Dario”  ( 2002), i  sobretot s’ha de destacar un interessant assaig sobre el filòsof i poeta alemany Friedrich Nietzsche ( 1844 – 1900) que  Blas Matamoros va publicar l’any 2015,  amb el títol de “Nietzsche y la música”.

Benjamín Prado, encara que es va iniciar amb la poesia, aviat va alternar-la  amb la novel·la i amb l’assaig . La seva primera novel·la “Raro (1995) va tenir molt bona acollida a Llatinoamèrica i va ser molt demanada a Mèxic, Argentina i Colombia. Entre les seves obres hi ha “A la sombra del Angel” (13 años con Alberti), publicada l’any 2002. També té un interessant assaig biogràfic sobre la composició de les cançons del disc “Vinagre i rosas” per al cantant Joaquin Sabina ( 2009). I ha escrit un parell de llibres sobre aforismes:  “Pura lógica” (2012) i “Doble fondo” (2014).

Per altr banda, s’ha de subratllar que, a principis d’octubre passat, al Parc de les Ciències de Granada, Benjamin Prado va llegir un emotiu poema amb el títol de “Hablemos” (Parlem), que acaba amb els següents versos: “ hablemos de palabras, no de idiomas, hablemos de abrir ventanas sin romper cristales, hablemos…”, etc. i que Prado  va aprofitar per dedicar a la memòria del poeta granadí  Federico Garcia Lorca ( 1898 – 1936).

Finalment, hem de recordar que el conferenciant Sr. Juan Malpartida que hem tingut el plaer d’escoltar a l’Ambaixada espanyola i que és l’actual director (des de fa 20 anys) de “Cuadernos Hispanoamericanos” no té res a envejar als seus predecessors en la direcció de l’esmentada publicació . En el seu ampli  currículum s’inclou ser el guanyador del Premi “Anthropos de poesía” (1989), del Premi de crítica literària “Bartolomeu March” (2003), del Premi de poesia “Fray Luis de León” (2011) pel seu poemari “A un mar futuro”. A més més va guanyar el Premi de novel·la “Ciutat de Barbastro” amb l’obra “Camino de casa” (2015).

Resumint, ens sentim afortunats per aquesta trobada literària en format de conferència,  però plena de reminiscències d’un Imaginari  col·lectiu a través dels “Diàlegs iberoamericans” propiciats  per l’Ambaixada, Espanyola al Principat d’Andorra.   

 

TOTES LES NOTÍCIES