“7 poetes” de Plensa a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella

S’acaba d’inaugurar l’obra “7 poetes” a la Plaça Lídia Armengol. El conjunt escultòric està format per 7 columnes, cada una de les quals presenta els 7 poetes imaginaris que segons l’autor, Jaume Plensa, miren des de l’altura el dia a dia dels ciutadans. Són 7 figures humanes de 2 metres, assegudes sobre plataformes d’acer i sostingudes per columnes de 10 m. d’altura.

Les 7 figures, es van il·luminar amb els seus colors, després de què la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer donés l’ordre d’encendre les llums. A continuació l’autor va explicar el seu concepte sobre la creació de “7 poetes” i entre altres coses va dir que la bellesa es troba en l’interior de nosaltres mateixos i ens costa trobar-la, però que cal oferir als ciutadans imatges suggerents i evocadores en el seu dia a dia, per a convidar-los a fer una introspecció necessària com la dels poetes, però sempre mirant cap al cel.

Quant al nombre d’escultures, Plensa va dir que el 7 és el número concurrent, però que alhora simbolitza les 7 parròquies andorranes.

Al Principat, l’entitat Banca Privada que ha fet l’oferiment de la instal•lació escultòrica,

ja havia adquirit al seu dia diferents produccions del mateix artista com la de Prada Casadet i altres que estan ubicades a la seu central de l’entitat a la Via Carlemany.

De ben segur que una aportació privada encara que es tracti d’una cessió temporal de 20 anys, és un bé preuat que sens dubte els ciutadans i els visitants sabran valorar, donada la creativitat d’un artista internacional com és Jaume Plensa. Segons l’autor, el seu objectiu és que el conjunt “7 poetes” s’integri a l’espai i que la plaça sigui un indret de trobada per als ciutadans, i que puguin dir: “ens trobem als 7 poetes”; moment a partir del qual hom podrà dir que l’obra s’ha integrat plenament al seu entorn més social.

En l’obra presentada ara “7 poetes”, el situar-se en una determinada altura facilita que les imatges es puguin veure des de diferents punts, des de Prat de la Creu fins la Plaça del Poble, així com des de l’Edifici nou del Consell General, constituint una aportació contemporània a tot l’entorn.

Plensa ha fet projectes similars per a ciutats com Franckfurt, Liverpool, Chicago, i fins i tot a Tòquio, on la seva obra es admirada per visitants i turistes d’arreu del món.

plensaTanmateix el ministre de cultura, Esteve Albert, va aprofitar l’estada de l’artista natural de Barcelona, per a proposar-li una exposició de la seva obra al país.

Cal recordar la imponent presència de Plensa a l’ultima Expo de Zaragoza de l’any 2008 amb la figura que portava per títol: “El Alma del Ebro” ubicada just a l’entrada del Palau de Congressos. Aquesta i altres obres paral·leles l’han fet guanyador del “Premi Nacional de les Arts Plàstiques” del 2012 i del “Premi Velázquez d’Arts Plàstiques 2013”. Ambdós guardons li va ser atorgats pel Ministeri de Cultura Espanyol. L’obra creativa de Plensa té una gran acceptació arreu i destaca la utilització del grafisme de les lletres, per a explicar el seu concepte poètic, així com el color i els materials nobles per a exposar el seu concepte més humanístic.

TOTES LES NOTÍCIES